Colectarea selectivă a deşeurilor va deveni obligatorie din 2019, iar taxa de gunoi s-ar putea majora

Colectarea selectivă a deşeurilor va deveni obligatorie din 2019, iar taxa de gunoi s-ar putea majora

După ce anul acesta a debutat campania pilot de colectare selectivă a deșeurilor în două cartiere de case, din Brașov,  de anul viitor, colectarea selectivă se va extinde și pentru cei care domiciliază la blocuri.

Primăria Brașov a anunțat că la începutul anului viitor va implementa un sistem de colectare selectivă a deșeurilor în cartierele de blocuri.

Operatorii de salubritate vor amenaja mai multe puncte de colectare, în diferite zone ale oraşului, iar în schimbul cantității predate, cetățenii vor primi câte un voucher valoric pe care îl vor putea folosi la plata întreținerii.

„În primă fază, vor fi amenajate 12 puncte de colectare, apoi numărul lor va crește până la 25. La fiecare punct de colectare, va exista câte un cântar și un operator. Practic, într-un fel, este o revenire la sistemul aplicat în urmă cu mulți ani, singura deosebire fiind că oamenii nu vor mai primi bani, ci vouchere”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

El a anunțat că la punctele de colectare ce vor fi înființate în Brașov, un kilogram de hârtie sau carton va avea o valoare de 0,22 lei, fără TVA, un kilogram de plastic – 0,73 lei, un kilogram de metal – 0,44 lei iar un kilogram de sticlă – 0,048 lei.

Toate aceste măsuri mai mult sau mai puţin impuse au drept scop reciclarea deşeuri în procent de cel puţin 42% din cantitatea totală, potrivit recomandărilor intenaţionale.

Taxa de salubrizare, mai mare

De la 1 ianuarie 2019, brașovenii ar putea plăti mai mult pentru gunoi, după ce va intra în vigoare taxa de rampă de 30 de lei/tona de deșeuri depuse la rampă.

Majorarea tarifului a fost solicitată de operatorii de salubritate care operează în oraș, însă, pentru ca noile tarife să intre în vigoare, este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local.

Potrivit reprezentanților Primăriei Brașov, dacă majorarea va fi aprobată, persoanele fizice din  Brașov vor plăti o taxă de salubritate de 9,82 lei/persoană/lună, în loc de 7,31 lei/persoană/lună, cât este în prezent.

Foto: arhiva

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate