Clasa politică are nevoie de resetare

Clasa politică are nevoie de resetare

catalin leonteUn studiu IRES confirmă faptul că neîncrederea în politicieni a ajuns pragul de sus: 9 și ceva din 10 români și-au pierdut încrederea în clasa conducătoare. Încrederea scade cu cât oamenii care au răsuns la chestionare sunt mai tineri.

Repondenții au fost rugați să spună primul cuvând care le vine în minte atunci când se referă la partidele din România. Cei mai mulți au folosit cuvinte negative. 12% au spus hoție, furt sau escrocherie, iar 10% au spus corupție.

E limpede că se impune resetarea clasei politice actuale. Înțepeniți în proiectul baroniadei personale, politicienii noștri se cred eterni, se cred stăpâni, se cred infailibili. Iată că nu sunt!

Oamenii vor, conform aceleiași cercetări, locuri de muncă și infrastructură. Spun că politicienii ar trebui să lucreze pentru țară în primul rând. 41% ar fi dispuși să voteze o nouă formațiune politică la alegerile parlamentare.

Foarte important mi s-a părut semnalul legat de alegerile locale din iunie: 6 din 10 români preferă un independent, iar la vot, pentru jumătate dintre repondenți contează omul, iar pentru o treime – programul. Doar 7% spun că sunt la fel de importante ambele. Asta înseamnă că oamenii au nevoie de oameni care să îi reprezinte și în care să poată avea încredere. Scena politică are nevoie de altfel de actori.

Studiul este mult mai amplu, e interesant de parcurs, îl găsiți aici. Sigur, se vor găsi postaci de serviciu care să conteste fie corectitudinea cercetării, fie acuratețea metodei (metoda CATI – Computer Assisted Telephone Interviewing), fie chiar probitatea institutului care a realizat cercetarea. Dar studiul acesta  confirmă o stare de fapt – e timpul resetării pentru clasa noastră politică. Cine nu înțelege acest lucru, cine nu acceptă că românii vor o schimbare profundă și chiar o vor face, înseamnă că este pur și simplu rupt de realitate.

Noi, aici, la Brașov, avem extrem de multă treabă de făcut. Avem nevoie de aeroport, dar avem nevoie și de autostradă. Avem nevoie de școli de calitate, nu de sisteme de meditații care să legitimeze un sistem prost. Avem nevoie de onestitate și hărnicie din partea celor care conduc orașul. Brand-ul Brașovului trebuie dus peste granițele orașului și ale țării, nu în cartierele noastre. Trebuie să putem asigura asistența medico-socială a persoanelor vârstnice la domiciliul lor. Avem nevoie să susținem sportul și cultura, iar ca să putem trăi civilizat, avem nevoie de locuri de muncă plătite corect. Cu alte cuvinte, avem foarte multă treabă.

catalin leonte

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate