Citește aici ce bunuri îți sunt taxate de la 1 septembrie

Citește aici ce bunuri îți sunt taxate de la 1 septembrie

directia-generala-a-finantelor-publice-brasov-intrareŞase categorii de bunuri vor fi taxate suplimentar de la 1 septembrie, când modificările aduse Codului fiscal la începutul lunii august vor intra în vigoare.

Şase categorii de bunuri vor fi taxate suplimentar de la 1 septembrie, când modificările aduse Codului fiscal la începutul lunii august vor intra în vigoare, scrie avocatnet.ro.

Codul fiscal a fost modificat pentru a treia oara in acest an prin OG nr. 16/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 490 din 2august 2013.

Actul normativ introduce noi produse in categoria celor accizabile. Astfel, de la 1 septembrie se vor percepe accize si pentru:

  • bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor – acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
  • confectii din blanuri naturale – acciza este cuprinsa intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al blanurilor;
  • iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta – se vor acciza numai iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri (acciza fiind de 500 euro/metru liniar) si navele cu motor peste 100 de cai-putere (acciza fiind 10 euro/CP) pentru navele cu motor peste 100 CP.;
  • autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm3 – acciza este de 1 euro/cm3.
  • arme de vanatoare si arme de uz personal altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv – acciza variaza intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor.
  • cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute anterior – acciza este cuprinsa intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.
Alte articole:   Salvamont Brașov, la exercițiul „MoonLightRescue”

„Accizele pentru aceste produse sunt disponibile in Anexa la OG nr. 16/2013Noile prevederi vor afecta la nivel procedural agentii economici care produc ori importa astfel de bunuri. Bineinteles, costul va fi resimtit de cumparatorii finali pana la urma, intrucat ei vor fi cei care vor suporta acciza doar ca fiind inclusa in pretul bunurilor o vor plati odata cu pretul bunurilor”, a explicat Bogdan Costea, expert-contabil la compania Viboal-Findex, pentru AvocatNet.ro.

Specialistul a precizat ca noile prevederi nu vor afecta populatia care detine deja astfel de bunuri.

„Teoretic accizele asa functioneza, se platesc la productie, import sau achizitie intracomunitara. Asa reiese din textul de lege la momentul de fata in cazul produselor accizabile de lux”, a mai punctat Costea.

Alte articole:   Ministrul Educaţiei anunţă măsuri speciale la examenul de titularizare, în contextul caniculei

Desi de la cea mai recenta modificare a Codului fiscal nu au trecut nici macar trei saptamani, iar noile reglementari fiscale nici nu au intrat macar in vigoare, Guvernul intentioneaza sa completeze din nou prevederile in ceea ce priveste accizele.

Ministerul Finantelor a publicat deja un proiect de OG care modifica din nou Codul fiscal in domeniul accizelor, introducand in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate si a motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement.

In plus, noile prevederi pe care urmeaza sa fie introduse in Codul fiscal de la 1 septembrie vor:

  • introduce persoanele fizice in categoria platitorilor de accize in cazul vehiculelor si a motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement;
  • reglementa cadrul legal care permite restituirea accizelor si pentru produsele nou introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate;
  • defini momentului exigibilitatii accizelor pentru produsele  nou introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate;
  • stabili termenul de plata a accizelor pentru produsele  nou introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate.
Alte articole:   Alertă meteo: COD ROȘU de caniculă, în județul Brașov
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate