
Vești bune pentru persoanele care mergeau cu trenul între Brașov și Întorsura Buzăului. CFR a scos la licitație întocmirea documentației tehnice pentru reecontruirea podului de la Budila, dărâmat anul trecut de inundații.
Podul de la Budila, judeţul Braşov, s-a rupt şi s-a prăbuşit în râul Târlung în după-amiaza zilei de 30 iunie 2018. Din fericire, în momentul prăbuşirii, pe pod nu e afla nicio garnitură de tren. Potrivit reprezentanţilor CFR, podul de piatră se află pe secţia de cale ferată Hărman-Întorsura Buzăului, o tură care nu mai este operată de ani buni de Compania Naţională de Cale Ferată. Linia era folosită de operatorul privat Regiotrans.
„Vă confirm că a fost publicat pe SICAP anunțul pentru «,Reconstructie pod si amenajare albie km 17+318, linia 317 Harman-Intorsura Buzaului (Expertiza, D.A.L.I. si Proiectare)» de pe raza Sucursalei Regionale de Căi Ferate Brașov. Este vorba despre podul de la Budila”, a precizat pentru newsbv.ro Oana Brânzan, șef Serviciu Comunicare Mass-Media în cadrul Companiei Naționale CFR.
Contractantul va întocmi studii topo si geo, expertiza tehnica, D.A.L.I. si proiectul tehnic aferent acestei investiții. Durata contractului este de șase luni. Valoarea contractului este de 352.000, iar finanțarea este asigurată de la bugetul de stat. Termenul limită de depunere a ofertelor este 26 august 2019, ora 15.00.
Care este importanța strategică a traseului?
Pornind din Brașov, linia CFR 403 coincide pe primii 7 kilometri cu magistrala 400 (Brașov – Siculeni – Satu Mare), până în localitatea Hărman. Până aici, linia este electrificată și, cu excepția a 900 de metri de la legătura cu zona de Triaj (Brașov) până în Hărman, simplă. Traseul se îndreaptă apoi spre est, prin localitatea Budila, iar după aceea are un parcurs ascendent (120 de metri în 7 kilometri, circa 1.7%) până în Teliu.
Linia traversează șoseaua cu un impresionant viaduct, iar apoi face trecerea în județul Covasna (pe raza căruia se află Întorsura Buzăului) pe sub munte, prin cel mai lung tunel de cale ferată din România (4,37 km).
Tunelul a fost construit în timpul regatului României de către firma germană Julius Berger, între 1924-1929, și este prevăzut pentru linie dublă și electrificată. Imediat după ieșirea din tunel, linia se termină în gara Întorsura Buzăului.
Doar 35 de kilometri (în linie dreaptă) lipsesc din calea ferată pentru a lega direct orașul Brașov de Buzău, deoarece de partea opusă a munților, calea ferată Buzău–Nehoiașu a fost construită în 1909, tot în perspectiva creării unei noi conexiuni de transport transcarpatice. Acest proiect nu s-a materializat niciodată, iar legătura feroviară între aceste orașe se face pe ruta Brașov – Ploiești- Buzău, sau alternativ, Brașov – Ciceu – Adjud – Buzău.