Cetatea Făgăraș, singura din țară cu un pod rabatabil

Cetatea Făgăraș, singura din țară cu un pod rabatabil

Cetatea Făgăraș este singura din țară cu un pod rabatabil funcțional. Acesta va fi inaugurat în cadrul unui ceremonial.

Întregul proiect de restaurare a Cetății Făgăraș se apropie de final, potrivit salutfagaras.ro, care precizează că şi podul de stejar de la intrarea principală a monumentului istoric a fost finalizat, marcând astfel, un pas important în această amplă lucrare de restaurare.

Lucrările întregului edificiu au costat mai bine de 6,5 milioane de euro.

Lucrările de restaurare a Cetății Făgăraș sunt aproape finalizate. Inclusiv podul rabatabil este și el finalizat și va fi inaugurat în cadrul unui ceremonial.

„Proiectul este aproape finalizat. Podul ridicător și el este terminat. Va urma un ceremonial de ridicare a podului, în cadrul ceremonialului gărzii Cetății. În scurt timp vom începe desfășurarea acestui ceremonial’’, a declarat dr. Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului ,,Valer Literat’’.

Cetatea Făgăraș va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare.

Alte articole:   Situația de la Salina Praid se înrăutățește. Populaţia, sfătuită să îşi facă stocuri de apă potabilă

Cetatea Făgăraş a avut două poduri de lemn

Restaurarea simbolului Făgărașului a ținut cont de aspectul Cetății din secolul al XVII-lea. Atunci Cetatea Făgăraş, aflată în perioada ei de glorie, avea două poduri de lemn, unul la intrarea principală, celălalt pe latura de nord.

Acesta este și motivul pentru care a apărut în completare o a doua intrare în Cetate și un al doilea pod peste lac, pietonal, care practic va lega Cetatea Făgăraş de parcarea autocarelor.

Acest pod de lemn a existat acum patru secole şi făcea legătura cu Cetatea Husarilor, care era o construcţie uşor fortificată sub forma literei ,,U” cu deschidere spre Cetate şi cuprindea atelierele de fierărie, grajdurile, căruţele. Ea a fost distrusă de asediile otomanilor la mijlocul secolului al XVII-lea, pentru că inventarul din 1676 nu o mai amintește.

Alte articole:   Caravana Shakespeare ajunge la Brașov și Hălchiu, pe 13 şi 14 iunie. Programul complet al evenimentului

Lucrările au durat mai bine de 3 ani și au costat aproximativ 6,5 milioane de euro.

Foto: salutfagaras.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

  • item-thumbnail

    4.06.2025 ANUNȚ FINALIZARE PROIECT AMENAJARE ȘI DOTARE CENTRU EDUCAȚIONAL MULTIFUNCȚIONAL ÎN ZF (corp 2) UAT Municipiul Săcele a implementat în perioa...

De top în Brașov