Vechea cetate de pe Tâmpa va putea fi văzută de acum de braşoveni şi turişti, aşa cum arăta ea acum câteva veacuri. Ţinând cont că legislaţia de mediu nu permite reconstrucţia Cetăţii Braşovului, a fost creată o machetă a monumentului istoric, prin intermediul unui proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural, implementat de Agenţia Metropolitană Braşov (AMB). Macheta este realizată la scara 1:100 şi prezintă construcţia în integralitatea ei, inclusiv cu construcţiile interioare ale căror ruine nu sunt vizibile. Fortificaţiile prezentate în miniatură permit evidenţierea funcţionalităţii cetăţii, ca cetate de refugiu şi totodată a stadiului de dezvoltare a comunităţii braşovene, în secolele XIII-XV, similar cu cel al altor regiuni ale Europei.
Au fost amenajate în miniatură toate detaliile
„Cetatea Braşovia este comparabilă, ca funcţionalitate, cu Cetatea Râşnov sau Cetatea Rupea. Sunt reprezentate încăperile adosate zidurilor de curtină şi a celorlalte construcţii interioare, care au avut rol de apărare (tunuri, bastioane), de locuinţe sau magazii pentru provizii. Amplasarea cetăţii, flancată de prăpastie, i-a conferit o mare importanţă strategică şi militară. Trebuie menţionat faptul că nu a fost cucerită niciodată de invadatori”, a precizat directorul general al Agenţiei Metropolitane Braşov, Dragoş David. Prin acelaşi proiect, în valoare de peste 39.500 de lei, din care 15% a fost cofinanţarea AMB, s-au realizat şi 200 de hărţi ale Cetăţii Braşovia, care vor fi distribuite turiştilor.
Totodată, localnicii şi turiştii care vizitează Muntele Tâmpa beneficiază de condiţii adecvate de acces la ruinele Cetăţii Braşovia şi pot obţine informaţii suplimentare utilizând hărţi şi audio-ghiduri. În cadrul altui proiect derulat de AMB s-a amplasat un gard de protecţie din lemn, în jurul cisternei din cetate, care asigură o protecţie suplimentară a vestigiilor cisternei, deoarece va împiedica accesul turiştilor pe zid, minimizând astfel pericolul de accidente şi al dislocării de pietre sau aruncării deşeurilor în cisternă.