Certificatul COVID este valabil doar 9 luni, în UE, fără doza „booster”

Certificatul COVID este valabil doar 9 luni, în UE, fără doza „booster”

Certificatul verde COVID, de călătorie, este valabil doar 9 luni (270 de zile) fără doza booster. Măsura intră în vigoare de la 1 februarie 2022.

Comisia Europeană a stabilit ca certificatul verde Covid, care permite călătoriile în blocul comunitar, să fie valabil doar nouă luni după vaccinarea cu a doua doză. Doza a treia prelungește valabilitatea certificatului.

Noua regulă, care va intra în vigoare la 1 februarie, vizează în principal călătoriile din interiorul UE însă Comisia recomandă ca statele membre să o aplice şi la nivel naţional ,pentru a oferi certitudini călătorilor şi reduce perturbările”, se arată într-un comunicat citat de Deutsche Welle. 

Rezidenţilor din UE li se recomandă să primească o doză booster, după cel mult şase luni de la schema completă de vaccinare. Însă certificatul va fi valabil încă trei luni ca perioadă de graţie, pentru a asigura accesul la dozele de rapel, a adăugat Comisia.

Alte articole:   Ziua Eroilor, marcată la Săcele şi Făgăraş

Valabilitatea certificatului Covid după doza booster va fi prelungită, pe o perioadă nelimitată, a declarat un oficial al UE pentru agenţia de presă Reuters, invocând lipsa de dovezi ştiinţifice cu privire la durata protecţiei pe care o oferă doza booster.

Decizia vine pe fondul unei creşteri a cazurilor de COVID – alimentată de noua variantă Omicron, în întreaga UE.

Noua regulă vizează în principal călătoriile din interiorul UE însă Comisia recomandă ca statele membre să o aplice și la nivel național „pentru a oferi certitudini călătorilor și reduce perturbările”.

Comisia a introdus de asemenea o nouă regulă privind înregistrarea vaccinării cu doza booster în certificatul Covid.

O doză booster administrată după schema inițială cu două doze va figura drept „3/3” pe certificat.

Alte articole:   Prof. dr. ing. Gabriel Racovițeanu, la Culisele Zilei cu Sebastian Dan

Administrarea dozei booster după o schemă inițială cu o singură doză, ca în cazul vaccinului Johnson and Johnson, va fi înregistrată ca „2/1”.

Potrivit Comisiei Europene, în UE au fost emise 807 milioane de certificate Covid până în prezent.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate