Ce spun parlamentarii brașoveni despre căderea Guvernului Orban

Ce spun parlamentarii brașoveni despre căderea Guvernului Orban

Guvernul Orban a fost demis. După numărarea sugragiilor expreimate prin vot secret cu bile, dintre cei 465 deputaţi şi senatori în fucnție, doar 423 au fost prezenţi. Au fost 400 de voturi exprimate. Voturi anulate 0. Voturi pentru adoptare 261, voturi contra moţiunii 139, abţineri zero. Potrivit prevederilor art. 113 alin 1 moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, ceea ce reprezintă 233 de voturi pentru. Astfel, Guvernul PNL a fost demis.

Iată ce ne-au declarat parlamentarii brașoveni despre căderea Guvernului Orban:

Daniel Zamfir, senator independent: „După trei luni se reintră într-o normalitate democratică. Slavă Domnului că pleacă un Guvern care, de la instalare, nu a arătat niciun gând că vrea să guverneze pentru oameni. Stau mărturie toate deciziile pe care le-au luat până acum, care au fost în favoarea sistemului financiar bancar, în favoarea corporațiilor, dar împotriva oamenilor. Ultimele 25 de ordonanțe adoptate noaptea trecută arată dincolo de disperarea unui guvern care își aștepta deznodământul, cât sunt de cinici, că au mers până acolo încât să privatizeze sănătatea, adică accesul la sănătate să îl aibă doar cei bogați, nu mai vorbesc despre nerușinarea cu care au îndrăznit să pună pe ordinea de zi a ședinței de azi-noapte o ordonanță prin care voiau să șteargă o datorie de peste 300 de milioane de lei, pe care două bănci din România le aveau față de statul român, datorii consfințite de Înalta Curte de Casație și Justiție. Aici reacția extrem de puternică a oamenilor pe rețelele sociale i-a determinat să renunțe. Dar concluzia mea e următoarea: dacă acum, când așteptau votul oamenilor, înainte de alegerile locale, și-au permis asta, ne putem gândi ce ar putea face atunci când ar avea un mandat de patru ani?!”

Marius Dunca

Marius Dunca, senator PSD: „Am revenit la normalitatea în care democrația este respectată. PSD a spus încă de acum trei luni, de la moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă, că Iohannis și Orban vor duce România într-o criză politică foarte gravă. Iohannis și Orban au creat o alianță de conjunctură: fără niciun program pentru români, ci doar pentru a-și servi clientela politică. Drept dovadă, toate ordonanțele de urgență de azi-noapte nu au nicio legătură cu cetățenii acestei țări. Noi nu aruncăm țara în criză pentru a face jocuri politice, așa cum a făcut-o PNL. Am văzut, prin delclarațiile lui Iohannis, că deja refuză, fără a se consulta cu noi, soluția propusă de Partidul Social Democrat. Și observăm că actualul președinte se implică în reformarea partidelor politice, ceea ce este nedemocratic. Își bate joc de Constituție și de cetățenii care i-au acordat un vot de încredere”.

Ambrus Izabella Agnes, deputat UDMR: „Noi am votat moțiunea de cenzură pentru că nu am putut fi de acord cu alegerea primarilor în două tururi. Când am sprijinit acest guvern (la instalarea lui Orban – n.r.), am insistat să se semneze o convenție, în care PNL promisese că nu va fi o temă modificarea Legii alegerilor locale în sensul alegerii primarilor din două tururi. Pe de altă parte, celorlalți le-a pomis oposul. Pentru că pe noi nu nu ne avantajează acest mod de alegerea a primarilor, am consideraat că trebuie să se ducă (Guvenrul Orban – n.a.). Nu s-au respectat promisiunile făcute înainte de instalare”.

Gabriel Andronache, deputat PNL: „PNL și-a dorit și a realizat mai multe reforme benefice României in trei luni decât a realizat PSD în șapte ani de guvernare. Pentru asta, Guvernul PNL a fost trântit azi in Parlament de neocomuniști. PNL își dorește alegeri anticipate pentru a aprofunda reformele initiate de Guvernul PNL incepând cu noiembrie 2020. Prin vot românii vor arăta că ceea ce PNL a început este în consonanță cu voința lor”.

Mara Mareș, deputat PNL: „Guvernul Orban cade în picioare, pentru că a reușit, în numai 3 luni de guvernare, să se aplece asupra problemelor și nevoilor reale ale românilor. Cu cât temele sunt mai mari și mai importante, cu atât și contrastele dintre guvernarea noastră și a celor de dinainte devin mai puternice. Când vorbim despre realizările la 3 luni de guvernare, ne referim la eliminarea supraimpozitării contractelor part-time, la eliminarea supraaccizei la carburanți, la creșterea salariului minim pe economie și înghețarea salariilor demnitarilor, la eliminarea split TVA, la rambursarea TVA-ului restant către companii, la asigurarea cheltuielilor pentru funcționarea administrației în 1680 de localități sau la plata facturilor proiectelor derulate prin PNDL. Desigur că putem adăuga multe alte măsuri bune luate de Guvernul Orban, unele cu impact și pentru județul nostru. Spre exemplu, dacă punem în contrast abordările de la centru privind proiectul de hotărâre de guvern pentru transferul ocolitoarei Făgărașului, vedem că timp de 3 ani de zile l-au plimbat PSD-iștii pe domnul primar, și după 3 ani de povești, amânări și, probabil, multe drumuri la București, tot n-a primit un răspuns pozitiv. Iată că, în cele 3 luni de Guvernare Liberală, în calitate de deputat de Brașov dar și de făgărășancă, «am preluat cazul» – ca să folosesc o exprimare mai plastică, am obținut sprijinul Prim-Ministrului Orban, al Ministrului Transporturilor – inițiatorul hotărârii de guvern, dar și sprijinul a încă trei miniștri implicați în procedura de avizare: dezvoltare, finanțe, justiție. În urma acestui efort de echipă, pot să le transmit făgărășenilor dar și dlui. primar o veste foarte bună, pe care o așteapta de 3 ani de zile: transferul ocolitoarei reprezintă o chestiune de timp – de foarte, foarte scurt timp. De aceea, afirm cu toată convingerea faptul că Guvernul Orban într-adevăr astăzi cade, dar cade în picioare”.

Roxana Mînzatu, deputat PSD:Astăzi a fost demis un guvern care nu trebuia niciodată să ajungă să conducă. Derapajul antidemocratic de azi noapte a fost odios, prin metodă și conținut. Guvernul nu poate înlocui Parlamentul și totuși de 3 luni atacă puterea legislativă constant. Ieri, guvernul Orban a adoptat 25 de ordonanțe, da, dar ordonanțe despre care nimeni nu a știut nimic, nu au avut nicio procedură de transparență, ordonanțe la al căror conținut se aude că se lucra și azi. PNL a abuzat de procedura de asumare a răspunderii și nu a făcut-o pentru binele românilor. Și-au asumat răspunderea pe bugetul de stat pentru a fugi de dezbaterea parlamentară, dar vorbim de un buget din care au scos surse de venit, multe miliarde de lei. În schimb, se împrumută și opresc creșterile de venituri a milioane de pensionari sau salariați. În ciuda protestelor dinspre profesioniștii din sănătate, în ciuda lipsei de dezbatere, singura «reformă» cu care vin liberalii este una care atentează la dreptul la viață al românilor, mă refer la odioasa ordonanță adoptată azi noapte prin care Guvernul dă liber la direcționarea de bani publici, vorbim de peste 1% din PIB, către clinicile medicale private”.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   S-au afișat rezultatele! Care ne sunt... competențele? 15 iulie, Ziua Mondială a Competențelor Tinerilor

Anunţuri mică publicitate