O
echipă
multidisciplinară
de medici
de la Spitalul
Clinic de Urgență pentru
Copii din
Brașov au consultat astăzi
elevii din comuna Lisa, Țara Făgărașului.
Acțiunea a fost realizată ca urmare a parteneriatului încheiat de Consiliul Județean Brașov cu Inspectoratul Şcolar şi Spitalul de Copii, prin care medici voluntari, de diverse specialităţi, merg în școli, mai ales din mediul rural, dacă există solicitări, şi oferă consultaţii clinice primare elevilor din clasele 0-IV.
Scopul este identificarea precoce a problemelor de natură medicală la copii, precum miopia, strabismul, scolioza sau chiar obezitatea, pe care părinţii nu le percep. Ulterior acestor consultații, medicii îi informează pe dascăli, care vor transmite părinților ce măsuri trebuie să ia.
„Am văzut câteva zeci de copii de la clasa 0 la clasa a patra. Din fericire, vă pot spune că nu am găsit lucruri deosebite, ieșite din comun față de celelalte școli la care am susținut această activitate. Au fost depistate unele probleme legate de greutate mai mare la copii, tulburări de mers minore, carii dentare. Pot spune că acești copii beneficiază de mai multe avantaje față de cei din mediul rural: mediul nu este atât de poluat, mai parcurg și distanțe pe jos până la șocală, mai ales că unii dintre aceștia vin și de la satele in jur. Ca și procent, sunt foarte puțini supraponderali față de școlile din oraș. Le-am lăsat la profesori scrisori medicale și, acolo unde a fost cazul, le-am spus să se adreseze intituției noastre să îi analizăm mai amănunțit”, ne-a declarat dr. Liviu Muntean, director medical la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Brașov.
„Este a patra școală pe care o vizităm în cadrul proiectlui inițiat de consilierii județeni PNL, după scolile 6 și 27 din municipiul Brasov și scoala 4 din Săcele. Au fost consultati câteva sute de copii. Este un proiect care este foarte bine primit, cu feedback pozitiv și care va funcționa în continuare, prioritate având localitățile și școlile de unde există cereri. Le mulțumesc medicilor de la Spitalul de Pediatrie care, voluntar, merg în tot județul și acordă aceste consulțații: Dr. Liviu Muntean – medic primar Chirurgie-Ortopedie Pediatrica, Dr. Calin Bucerzan – medic primar Endocrinologie, Dr. Adrian Papa – medic rezident Chirurgie Pediatrica, Dr. Eduard Andrei – medic rezident Pediatrie, Dr. Cristina Neculoiu – medic rezident Pediatrie. Cred că prevenția este cheia sănătății”, a precizat Mihaela Șoneriu, consilier județean în cadrul Comisiei de Sănătate.