Nu este un secret faptul că autoritățile sunt obtuze în ceea ce privește informarea opiniei publice asupra situației privind infectarea populației cu coronavirus. Presa a cerut de nenumărate ori o situație detaliată la nivelul fiecărei localități, iar în cazul municipiului reședință de județ, situația pe fiecare cartier.
Această transparență în mod cert ar mai tăia din elanul de pe site-urile de socializare ale celor care contestă existența virusului, dar și numărul celor infectați, în contextul în care bâlbele oficialilor în privința statisticilor comunicate drept „informații oficiale” sunt de notorietate. Asta ca să nu mai amintim de relevanța testelor privind infectarea cu coronavirus, a căror marjă de eroare este atât de mare încât putem da cu banul să decidem dacă o persoană este virusată sau nu.
La Brașov, prezentarea detaliată de situației persoanelor infectate cu COVID 19 a fost refuzată pe motiv că aceste informații nu pot fi date publicității pentru că nu permit autoritățile centrale.
La Brașov, Prefectura (prin prefect, care în scripte este șeful Comitetului pentru Situații de Urgență) și Direcția de Sănătate Publică cenzurează aceste informații și transmit doar obligativitatea de a purta măștile în locurile aglomerate.
Iată un exemplu de bune practici în ce privește comunicarea și transparența în plină epidemie, la Galați, unde s-au depășit 2.000 de cazuri de persoane infectate până acum, iar la Brașov s-a depășit numărul de 3.000.