Ce chirii vor plăti oamenii de afaceri care profitau până acum de spaţiile închiriate de la RIAL

Ce chirii vor plăti oamenii de afaceri care profitau până acum de spaţiile închiriate de la RIAL

republiciiEdilii au decis să le majoreze chiria celor care au închiriate diferite spaţii comerciale sau de producţie de la RIAL, ţinând cont că plăteau un preţ cu mult sub cel al pieţei.

Preţul de bază pentru închirierea acestor spaţii fusese stabilit în 1999 şi indexat pe parcursul anilor doar cu rata inflaţiei, astfel că nu mai era demult de actualitate. Viceprimarul Adrian Atomei a precizat că, în prezent, RIAL deţine 360 de astfel de spaţii, respectiv spaţii cu altă destinaţie decât de locuinţă, în care funcţionează diferite magazine, restaurante, bănci, cabinete notariale, dar şi unităţi de producţie.

„La studierea bugetului RIAL pe 2014 ne-am dat seama că este nevoie de noi surse de venit. Acest tarif de bază a fost stabilit de Consiliul Judeţean în 1999, astfel că a rămas foarte mic şi nu acoperă cheltuielile de administrare ale RIAL. Am făcut o evaluare a acestor spaţii, şi în funcţie de zonă s-au stabilit noi tarife”, a explicat Atomei.

Taxele vor creşte şi de şase ori

Cele 360 de spaţii ale RIAL au fost împărţite pe trei categorii, în funcţie de zonă, dar şi în funcţie de destinaţia lor. Astfel, preţul chiriei pe metru pătrat pentru unităţile alimentaţie publică sau magazine va fi cuprins de luna viitoare, între 28 şi 34 de lei, faţă de maximum 11 lei, cât plăteau aceşti comercianţi până acum. Pentru sediile de bănci, casele de schimb valutar sau cabinetele notariale, taxa plătită de chiriaşi la RIAL va fi cuprinsă între 40 şi 50 de lei pe metrul pătrat.

Cea mai mică chirie o vor plăti cei care desfăşoară activităţi de producţie în spaţii închiriate de la RIAL, respectiv 15 lei metrul pătrat. „Preţurile erau de cinci – şase ori mai mici, faţă de realitate, şi estimăm că astfel veniturile RIAL vor creşte de cel puţin patru ori faţă de anul trecut”, a precizat viceprimarul Braşovului.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate