Ce a declarat Alexandru Rafila despre criza medicamentelor?

Ce a declarat Alexandru Rafila despre criza medicamentelor?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, referitor la lipsa de pe piaţă a mai multor tipuri de medicamente, că sunt probleme legate de materia primă din care se fac medicamentele în toată Europa şi că la acest capitol ia în calcul câteva schimbări astfel încât aceasta să poată fi produsă în ţară, nu în Asia. Rafila a precizat şi că a identificat şi situaţii paradoxale în care un medicament există în depozit şi nu există în farmacii.

Cât priveşte setul de măsuri care ar trebui să diminueze criza medicamentelor generice pe piaţă, acestea ar putea avea efecte mai devreme de jumătatea acestui an, spune Rafila, iar aceste măsuri vor fi cel mai probabil cuprinse într-o Hotărâre de Guvern.

Referitor la interzicerea exportului intracomunitar al imunosupresoarelor destinate pacienţilor cu transplant, ministrul Sănătăţii a spus că o astfel de măsură trebuie bine fundamentată şi că mai important decât acest lucru este politica de preţ a medicamentelor. În perioada imediat următoare reprezentanţii pacienţilor cu transplant vor discuta cu ministrul Sănătăţii pentru a obţine soluţii concrete pentru problemele cu care se confruntă, au precizat aceştia pentru News.ro.

„Site-urile de producţie a materiei prime pentru aceste produse generice sunt în China şi în India şi există acum o politică la nivelul UE ca ţările membre să devină sau să redevină producătoare ale acestor materii prime.

Mă gândesc foarte serios să venim cu o propunere concretă pentru anumite materii prime pe care am putea să le producem în ţara noastră, şi lucrul ăsta să ţină sub control două elemente, unul e legat de aprovzionarea cu medicamente iar al doilea e legat de politica de preţ care poate fi controlată din moment ce nu mai eşti la bunul plac al altor producători din Asia şi îţi produci singur medicamentele de care ai nevoie.

Antibiotice Iaşi are experienţă în producerea de substanţe active pentru antibiotice, în momentul de faţă produce un antifungic, dar în rest…toate ţările datorită comodităţii, dacă vreţi, de a produce în Asia, preţul ceva mai mic, condiţiile de mediu diferite apropos de reglementări, au preferat ca lucrurile să se întâmple acolo.

Toate ţările din UE s-au confruntat cu lipsuri în această perioadă, pentru că acolo unde se produce substanţa activă fie nu au lucrat, fie au mărit foarte mult preţul, şi lucrul ăsta a creat foarte mari perturbări pe piaţa europeană a medicamentului”, a explicat Ministrul Sănătăţii.

Criza medicamentelor ar putea fi diminuată mai devreme de jumătatea anului, spune Alexandru Rafila. Proiectele legate de măsurile propuse sunt aproape gata şi sunt menite să readucă pe piaţă o mare parte din medicamentele generice ieftine care au dispărut în ultimii ani de pe piaţa din România. 

„Cu claw-back-ul cred că vom termina acum, în perioada imediat următoare, alinierea claw back-ului, cealaltă măsură, alinierea preţului, până la jumătatea anului, mai avem o veste bună pentru pacienţii din România, medicamentele care au fost aprobate pentru intrare în contracte cost-volum încă de la finalul anului trecut, în zilele viitoare aceste medicamente vor putea fi incluse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, medicamente inovative de această dată.

Efectele pe piaţa medicamentelor se vor putea vedea mai devreme de jumătatea anului. O să fie o Hotărâre de Guvern, nu discutăm de Ordine de Ministru pentru că acolo unde discutăm şi de buget, de bani publici discutăm despre Hotărâri ale Guvernului România.

Sursa: g4media.ro

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov