Lucrurile în cazul tinerei de 17 ani, din Marea Britanie, care s-a rănit la zorbing, în Poiana Brașov, sunt mult mai complicate. Comisarul șef regional de la Protecția Consumatorului, Sorin Susanu, s-a autosesizat în acest caz și a demarat un control la firma care asigura aceste servicii pentru turiști.
„La momentul controlului nu au putut prezenta o autorizatie de funcționare pentru zorbing, ci doar de săniuș. De asemenea, nu ne-au putut prezenta certificat de conformitate pentru echipamentul sportiv folosit. Nu știm până la ce greutate poate fi folosit, cine are voie în el, câte persoane etc.”, ne-a declarat Sorin Susanu.
Acesta a mai menționat că probleme mari sunt și în ceea ce privește instructajul care trebuie aplicat celor care folosesc un astfel echipament. Turistul trebuie să semneze o forma de contract, „dar se pare că acesta nu există în cazul fetei rănite. Au încercat să ne păcălească şi ne-au prezentat un contract semnat de o altă fată. Apoi, informaţiile prezentate turiştilor sunt doar în limba romana, nu ar fi putut să le înţeleagă, iar că legea spune foarte clar că instructajul trebuie să se facă pe înţelesul consumatorului”.
Susanu a mai repmarcat faptul că persoana accidentată este minoră, chestiune care contrazice prorpiul regulmanet de funcţionare al societăţii, unde se menţionează că trebuie să aibă 18 ani, în caz contrar trebuia acordul părintelui, „lucru ce va duce spre elemente de natură penală”.
„Pot să vă mai spun că centurile par ok, nu sunt rupte, nu sunt deteriorate, dar acele centuri depinde şi dacă au fost strânse corespunzător, pentru că dacă centurile de la piept nu au fost destul de tare strânse şi permiteau o mişcare spre înainte, acest lucru poate duce la acele fracturi de umeri, pe care le-ar fi suferit tânăra. În momnetul de faţă nu mai funcţionează activitatea de zorbing. De fapt, acea bilă (singura pe care o avea firma – n.r.) a fost distrusă, în sensul că a fost tăiată de echipajul de la salvamont și ambulanță pentru a fi mai facilă scoaterea fetei. Miercuri, reprezentanții firmei trebuie să se prezinte la noi cu toate documentele. Pentru cele constatate, putem stabili o sancțiune de până la 50.000 de lei amendă și suspendarea activității, dar și sesizarea altor instituții ale statului pentru celelalte aspecte”, a mai precizat Susanu.
Cercetările au fost făcute de comisarii de la Protecţia Counsamtorului împreună cu reprezentanţii Poliţiei din staţiunea Poiana Braşov.