
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, spune că este imposibil de precizat cât lemn se mai fură din pădurile din România, afirmând că se poate vorbi însă de cantităţi de lemn şi de camioane confiscate şi de amenzi aplicate.
Tanczos Barna a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că aplicația SUMAL 2.0 a generat peste 2,2 milioane de avize de transport, fiind folosită de peste 64.000 de utilizatori care s-au înregistrat în acest sistem, o creştere faţă de anul trecut de peste 10%.
Totodată, ministrul Mediului a spus că, cantitatea de masă lemnoasă transportată şi monitorizată prin SUMAL 2.0 a fost de 21 milioane de mc, faţă de 17,3 milioane mc în 2020.
„Pe lângă introducerea altor tipuri de materiale lemnoase, descurajarea transportului fără aviz este un lucru cert. Sunt din ce în ce mai puţine companii care riscă să facă transport de material lemnos fără documente. Nu este sistemul perfect. Cu siguranţă că vor exista în continuare persoane care nu respectă legea, dar tocmai acesta este rolul SUMAL-ului, să reducem la minim – şi riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat şi legea să fie respectată”, a menţionat ministrul Mediului, potrivit Agerpres.
El a precizat că au fost peste 3.400 de apeluri la 112 pentru transporturi suspecte de material lemnos.
„Au fost peste 3.400 de astfel de suspiciuni din care 754 au fost verificate pentru că au fost într-adevăr considerate şi de organele de control transporturi suspecte. Au fost confirmate 123 şi au fost confiscate 24 de camioane, 307 metri cubi de material lemnos”, a afirmat Tánczos Barna.
Ministrul Tanczos Barna a mai spus că poliţiştii au făcut peste 20.000 de controale în domeniul silviculturii şi au fost date amenzi de peste 12 milioane de lei și că, deşi se constată o reducere de 10% faţă de controalele făcute în 2020 în aceeaşi perioadă, a crescut cu 33% numărul de sesizări penale. El a precizat că acest lucru se datorează în special schimbării legislaţiei în 2020, pentru că mai multe fapte care erau încadrate până acum la contravenţii se încadrează la fapte penale.
Întrebat despre cât lemn se fură din pădurile din România, minstrul Mediului declară că este imposibil de spus.
„Dacă hoţul nu este prins, nu ştii cu cât a plecat. Să spui cât s-a furat este imposibil pentru că noi vorbim de cantităţile confiscate, putem vorbi de cantităţile în plus constatate la transport, putem vorbi de camioanele confiscate, putem vorbi de amenzile aplicate, dar să spună cineva astăzi câţi metri cubi s-au furat este imposibil. Este o exploatare nelegală, există şi va exista, rolul nostru este să reducem la minim aceste cantităţi şi sistemul să ofere o trasabilitate şi un control atât de riguros încât posibilităţile să fie din ce în ce mai mici”, a declarat Tanczos Barna.
Ministrul a mai precizat că implementarea noului SUMAL 2.0 descurajează tăierile ilegale de păduri şi aduce beneficii multiple întregului sector forestier.
Amintim că, din luna februarie, aplicația SUMAL 2.0 – utilizată pentru înregistrarea și confirmarea provenienței lemnului transportat și a traseului parcurs de mijlocul de transport – are o nouă versiune.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!