Sursă foto: Regency Healthcare
Problemele de sănătate ne împiedică să ne bucurăm de fiecare moment trăit, însă, diagnosticarea din timp a acestora cresc șansele de vindecare și, implicit, o calitate a vieții mult mai ridicată.
Bolile plămânilor sunt printre cele mai frecvente afecțiuni de care suferă românii. Printre acestea, o incidență ridicată o are tuberculoza, afecțiunea provocată de bacilul Koch, care afectează plămânii. Această bacterie poate afecta și alte organe ale corpului.
Tuberculosa era denumită în trecut ‘’ftizie’’, fiind cea mai răspândită boală în jurul anului 500 î.Hr. Cuvântul ftizie are proveniență grecească și înseamnă ‘’oftică’’. În acele timpuri, boala era de cele mai multe ori fatală.
Cum se poate transmite această bacterie care determină tuberculoza?
Transmiterea prin aer de la o persoană la alte a bacilului Koch are loc când un bolnav de tuberculoză tușește, vorbește, strănută.
Cum nu se transmite bacteria?
- Prin alimente sau băuturi;
- Prin lenjerii;
- Prin sărut;
- Prin folosirea aceleiași toalete.
Bacteriile pe care le preluăm pe calea aerului se pot depune la nivelul plămânului și încep să se dezvolte, existând riscul de a se extinde prin sânge și la nivelul altor organe. Tuberculoza la nivelul plămânilor este contagioasă, dar dacă este răspândită în alte părți ale corpului, nu este contagioasă.
Ce simptome ar trebui să ne alarmeze în caz de tuberculoză pulmonară?
- Tuse persistentă cu o durată de câteva săptămâni;
- Tuse frecventă cu spută sau sânge;
- Febră;
- Durere localizată la nivelul pieptului;
- Scăderea inexplicabilă în greutate;
- Frisoane.
Ce simptome există în cazul tuberculozei dezvoltate în alte părți ale corpului?
- Durerile abdominale;
- Hematurie (sânge în urină);
- Cefalee (dureri de cap);
- Convulsii (tremurături, pierderea cunoștinței).
Care sunt principalii factori de risc ai tuberculozei?
- Persoanele apropiate ale unui pacient diagnosticat cu tuberculoză pulmonară;
- Persoane diagnosticate cu afecțiuni care provoacă slăbirea sistemului imunitar. Care sunt aceste afecțiuni? Infecția cu HIV, diabetul zaharat, boli renale severe, cazul transplantului de organe.
Acești factori de risc nu acoperă toată plaja, motiv pentru care este nevoie să vă adresați unui medic specialist pentru investigații, în cazul în care prezentați unele dintre simptomele sau factorii de risc enumerați mai sus.
Cum evoluează tuberculoza?
Este foarte important de menționat faptul că această boală nu se vindecă dacă nu este tratată corespunzător. Tratamentul trebuie administrat cât mai repede. Cu cât mai repede este diagnosticată și tratată, cu atât cresc șansele de vindecare.
Așadar, pentru a vă bucura de o viață cât mai sănătoasă, este foarte important să vă prezentați la medic de fiecare dată când observați anumite simptome. Doar un specialist pneumolog este în măsură să stabilească un diagnostic și schema personalizată de tratament.
În cadrul cabinetului de pneumologie, medicul specialist va efectua o anamneză, analize și investigații specifice care-l vor ajuta să stabilească un diagnostic corect. La cabinet pneumologie Timișoara, beneficiezi de consultație, analize specifice, de o atitudine deschisă și pozitivă, dar și de alte servicii în funcție de nevoile tale medicale.
Un diagnostic corect și stabilit la timp înseamnă viață!
Bucură-te de viața pe care o ai! Respiră din plin fiecare particulă de aer!