Care este Planul Operativ de Acțiune pentru deszăpezirea drumurilor județene din Brașov?

Care este Planul Operativ de Acțiune pentru deszăpezirea drumurilor județene din Brașov?

Consilierii judeţeni au aprobat Planul Operativ de Acţiune pe timpul iernii 2022-2023 pe drumurile aflate în administrarea Judeţului Braşov.

Documentul cuprinde măsurile destinate prevenirii şi combaterii înzăpezirii drumurilor publice, în vederea asigurării viabilităţii corespunzătoare a căilor rutiere judeţene în sezonul rece.

În momentul de faţă, în administrarea Consiliului Judeţean Braşov sunt drumuri a căror lungime însumată este de 635,328 km.

Dintre acestea, opt sectoare de drumuri judeţene, reprezentând 66,589 km, vor fi închise pe perioada iernii. Motivul? Se înregistrează un trafic foarte redus şi localităţile pe care le traversează au asigurată o altă legătură rutieră.

De asemenea, există segmente de drumuri judeţene aflate în intravilanul municipiilor şi oraşelor, a căror lungime totală ajunge la 27,995 km. Pentru acestea activitatea de protecţie pe timp de iarnă este în sarcina autorităţilor locale respective.

Doar 540,744 km de drumuri județene vor fi deszapeziți

Pentru toate celelalte drumuri, având o lungime totală de 540,744 km, activitatea de deszăpezire este asigurată de administraţia judeţeană.

Alte articole:   Caravana Metropolis: Șase seri cu filme în aer liber, în Parcul Titulescu

Astfel, sunt 31 de sectoare rutiere totalizând 67,411 km, formate din drumuri judeţene ce asigură legătura satelor cu centrele de comună. 15 sectoare cu o lungime totală de 91,740 km, a căror stare de viabilitate trebuie menţinută pe tot parcursul sezonului rece. Iar 19 tronsoane de drumuri, având o lungime însumată de 81,593 km, înregistrează un trafic redus de vehicule.

Activitatea de deszăpezire pentru iarna 2021-2022 se va realiza, ca şi până acum, pe trei zone. Respectiv zona I Brașov – Zărnești – Bran, zona II Şercaia – Făgăraş – Cincu şi zona III Rupea.

Pentru asigurarea unor condiţii normale de circulaţie pe reţeaua rutieră a judeţului Braşov în perioada iernii, Serviciul Lucrări de Întreţinere şi Investiţii Drumuri Judeţene din cadrul Consiliul Judeţean Braşov şi Poliţia Rutieră au pus la punct un program de măsuri care vizează montarea panourilor parazăpezi pe porţiunile de drumuri expuse viscolului şi înzăpezirii, verificarea mijloacelor de semnalizare rutieră specifice sezonului de iarnă, montarea unor indicatoare noi acolo unde se constată deteriorări sau sustrageri, dar şi refacerea îmbrăcăminţilor asfaltice cu mixtură stocabilă, material special care se poate aşterne pe timp de iarnă, dacă situaţia o cere.

Alte articole:   Cinci puncte de prim-ajutor pe timp de caniculă, în Făgăraş

Principalele zone în care există pericol de înzăpezire

Se propune montarea parazăpezilor pe tronsoane din DJ 103 A Braşov – Tărlungeni – Zizin. DJ 103 B Săcele – Tărlungeni – Teliu. DJ 104 B Făgăraş – Ileni – Hârseni – Sebeş. DJ 104 C Făgăraş – Recea, DJ 112 A Codlea – Vulcan şi DJ 112 D Carpiniş – Prejmer.

În prezent, sunt în procedură de reofertare contractele subsecvente pentru asigurarea deszăpezirii. În baza Acordului-cadru pentru lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară şi iarnă a drumurilor judeţene din administrarea Consiliului Judeţean Braşov, valabil până în 2025.

„Luăm măsurile necesare pentru a ne asigura că drumurile judeţene vor fi deszăpezite corespunzător în sezonul de iarnă 2022-2023. Vom încheia contractele subsecvente şi vom asigura fondurile necesare pentru achiziţionarea parazăpezilor şi a stocurilor de material antiderapant. Angajaţii serviciului de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean vor fi permanent pe teren. Ei vor verifica modul cum se vor desfăşura intervenţiile în perioada sezonului rece. Astfel încât să evităm blocarea drumurilor şi izolarea unor localităţi din cauza vremii nefavorabile. Obiectivul nostru este să avem căi rutiere viabile, indiferent de condiţiile meteorologice”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate