Care au fost cei mai apreciați parlamentari brașoveni? Cum ar vota duminică?

Care au fost cei mai apreciați parlamentari brașoveni? Cum ar vota duminică?

Newsbv.ro i-a întrebat pe brașoveni care au fost cei mai buni deputați ți sentori din Brașov, dar și cum ar vota duminică la Senat și Camera Deputaților.

Bineînțeles, nu se pune problema unui sondaj de opinie profesionist, pentru că nu avem un eșantion semnificativ. Însă, din cele 367 de răspunsuri primite, putem trage câteva concluzii interesante.

În primul rând, opțiunea de vot nu s-a modificat semnificativ față de votul politic dat la alegerile locale (iar aici ne referim la cel exprimat pentru consilierii județeni), variația fiind de plus/minus 3 procente. Nu vom da aceste procente rezutate în urma votului, pentru că, după cum spuneam, nu sunt relevante și pentru a nu fi acuzați că încercăm să facem vreo manipulare.

Roxana Mînzatu, cel mai apreciat parlamentar

Dintre deputați, Roxana Mînzatu (PSD) a fost de departe cea mai apreciată – 35,5%. O posibila explicație este și aceea că a fost percepută mai degraba ca un tehnocrat decât ca politician.

Alte articole:   Putin a refuzat prelungirea armistiţiului de Paşte. Zelenski: Forţele ruse au încălcat armistiţiul de peste 2.000 de ori

Următorul în top este deputatul liberal Gabriel Andronache – 28,5%, urmat de colega de partid Mara Mareș – 9,5%. Tudor Benga (USR) – 8%. Un procent de 12% dintre repondenți au spus că niciunul nu le-a reprezentat interesele. Remus Borza nu a primit niciun vot.

Supărați pe senatori

Foarte interesant a fost, însă, rezultatul la Senat. Cei mai mulți votanți – 40,7% spun că niciunul dintre senatori nu le-a repezentat interesele în Parlament. O explicație ar putea fi aceea că liberalii nu s-au regăsit pe listă, deoarece Daniel Zamfir a părăsit partidul.

Cele mai multe voturi le-a obținut Marius Dunca (PSD) – 18%, urmat de Daniel Zamfir – 14,9% (care s-a remarcat prin lupta cu băncile pentru obținerea de avantaje pentru persoanele creditate). La egalitate cu Zamfir este Allen Coliban (USR), iar Florin Orțan 3,1%. De asemenea, 8,2% dintre repondenți nu au vrut să voteze.

Alte articole:   Ciocolata Dubai riscă să provoace o penurie mondială de fistic. Preţul a crescut cu aproape 3 dolari într-un an

Cum ar vrea să voteze duminică repondenții?

În general, cei care au votat și-au menținut opțiunea politică atât pentru Senat, cât și la Camera Deputaților. Ar mai trebui remarcat faptul că atât PNL, cât și USR PLUS, au avut în prim plan nu candidații la Parlament, ci pe vectorii de imagine ai celor două partide: Adrian Veștea și Allen Coliban. Mesajul transmis a fost direct: votați partidul meu, mă votați pe mine…

Ar mai trebui spus faptul că PMP, Pro România și UDMR tind să treacă pragul de 5%, mai ales că duminică nu se va mai polariza votul în municipiul Brașov, ca la locale.

Alte articole:   Crin Antonescu: Vreau să fiu primul preşedinte care îşi asumă împăcarea cetăţeanului cu statul

De remarcat că PMP ar tinde spre 6% la Senat, în contextul în care fostul viceprimar al Brașovului, Costel Mihai, ar obține la Senat mai mult de dublul colegului său Robert Turceascu, impus de conducerea de la București pe prima poziție la Camera Deputaților. Nu trebuie omis faptul că Costel Mihai este susținut, în plus, și de o parte dintre foștii colegi din PD.

La fel, la USR, Tudor Benga, în vârful listei la Camera Deputaților, se pare că nu trage lista la fel de bine precum colegii de la Senat, diferența fiind de 2 procente.

Ca date tehnice, aveți mai jos structura pe sexe și vârstă a celor care au votat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov