Carburanţii se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Cu cât cresc prețurile la benzină și motorină

Carburanţii se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Cu cât cresc prețurile la benzină și motorină

Se scumpesc carburanții în 2024. De anul viitor cresc prețurile la benzină și motorină, odată cu accizele la carburanți. 

Guvernul României va crește anul viitor accizele la carburanți, într-o manieră care împarte această majorare în trei etape. Decizia a fost luată în contextul anului electoral și pentru a atenua impactul asupra șoferilor și consumatorilor.

În mod tradițional, accizele la benzină și motorină sunt majorate la începutul fiecărui an pentru a reflecta rata inflației, însă accizele la carburanți vor crește în trei etape în 2024.

Carburanţii vor creşte în trei etape în 2024

Accizele la benzină și motorină care sunt plătite de toți șoferii cresc la începutul fiecărui an cu rata inflației, însă de la 1 ianuarie 2024 creșterea va fi de doar 33% din procentajul de 8,8% care ar urma să se aplice pe tot anul 2024, în trei etape astfel:

  • La 1 ianuarie 2024, se va aplica 33% din procentajul total de creștere anuală.
  • La 1 aprilie 2024, se va aplica încă 33% din procentajul total de creștere anuală.
  • La 1 iulie 2024, se va aplica ultima tranșă de 33% din procentajul total de creștere anuală.
Alte articole:   S-au afișat rezultatele! Care ne sunt... competențele? 15 iulie, Ziua Mondială a Competențelor Tinerilor

Rata anuală a inflației în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, a fost de 8,8%. Acest procent va fi utilizat pentru calculul creșterii accizelor. Pe tot parcursul anului 2024, se așteaptă o creștere a accizei la benzină de 156 lei la 1.000 de litri. Acciza la motorină se majora cu 143 lei pentru 1.000 de litri.

Dacă se adaugă și cota de TVA, această creștere se traduce printr-un preț mai mare cu aproximativ 0,18 lei pe litru la benzină. Litrul de motorină va urca cu 0,17 lei pentru întregul an 2024.

Este important de menționat că această creștere este determinată de taxele impuse de stat și nu include eventuale creșteri ale prețurilor din cauza condițiilor de piață, aşa cum s-a întâmplat până acum.

Alte articole:   VIDEO Firmă care polua râul Tărlungeni, depistată de jandarmi

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate