
Campania de vaccinare se mută în muzee, aeroporturi, gări, la munte, la mare și chiar între blocuri, a declarat, marți, medicul Valeriu Gheorghiță.
În condițiile în care ritmul vaccinării a scăzut constant în ultima perioadă, în ciuda numeroaselor evenimente destinate vaccinării și a accesului liber la vaccine, Valeriu Gheorghiță a spus, în conferința de presă, marți, că în momentul de față este extrem de important să fie dus vaccinul cât mai aproape de beneficiari.
Acest lucru va însemna operaționalizarea unui număr cât mai mare de echipe mobile la nivelul fiecărui județ, astfel încât să existe o acoperire geografică crescută, în mod deosebit pe zona rurală.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit și despre locații atipice în care oamenii să poată veni mai relaxați la imunizare, în special pentru acele persoane care se tem să intre în spital.
”Sunt persoane care evită să se prezinte într-un spital, care au o serie de temeri față injecții, față de ace, față de tratamente, față de doctori. E bine să găsim acele locații potrivite, cum ar fi muzee, gări, aeroporturi, stadioane, diverse localități turistice, litoral, munte, unde e interacțiune crescută între persoane. Când ridicăm o serie de restricții, oamenii vor interacționa mai mult.
În urban ne gândim să organizăm puncte de vaccinare între blocuri, grupat anumite blocuri să fie arondate unor puncte de vaccinare fixe care să poată fi ulterior mutate de la o regiune la altă, ca să avem o acoperire mai mare. E nevoie de o fragmentare cât mai mare a procesului în puncte mai mici, dar cu acoperire mai ridicată”, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare, relatează Digi24.
Orașul vaccinează satul
Valeriu Gheorghiță a mai spus că există persoane care doresc să se vaccineze la sat, dat sunt foarte mulți alți factori care intervin în acest lanț decizional și oamenii nu ajung efectiv să se vaccineze.
Pentru a veni în întâmpinarea acestora, medicul militar spune că a găsit soluția pentru a aduce vaccinul cât mai aproape de beneficiari.
„Tocmai de aceea cred că pentru vaccinarea în mod deosebit pentru mediul rural am identificat câteva soluții punctuale și anume, unul dintre conceptele pe care le propunem și pe care ne dorim să îl punem în practică în perioada următoare este cel care se referă la <Orașul vaccinează satul>. Ce înseamnă pragmatic acest concept?
Echipe vaccinatoare medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localități arondate fiecărui oraș și vor efectua cel puțin o dată – de două ori pe săptămână pe anumite intervale orare activități de vaccinare, fie la gospodăria fiecărei persoane, fie din poartă în poartă, fie în gospodăria unei persoane vor fi organizate puncte de vaccinare în care vecinii vor veni și vor fi vaccinați sau se vor face o serie de activități mini-maraton de vaccinare în spații puse la dispoziție de autoritățile locale”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.
El a afirmat că este importantă menținerea încrederii oamenilor în sistemul medical, întrucât sunt localități care nu au medic de familie, și atunci informația poate fi denaturată din diverse surse, iar oamenii sunt ezitanți.
Coordonatorul campaniei de vaccinare promite că vom avea în curând date referitoare la localitatea de domiciliu a celor vaccinați care vor arata zonele din țară unde e nevoie ca autoritățile să stimuleze campania de vaccinare.
Foto: facebook.com/ROVaccinare
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!