Camere fixe pentru rovinietă. Unde sunt amplasate dispozitivele, în judeţul Braşov

Camere fixe pentru rovinietă. Unde sunt amplasate dispozitivele, în judeţul Braşov

În 2023, CNAIR a instalat, la nivel național, peste 100 de camere fixe pentru rovinietă. Autoritățile vor să afle care sunt șoferii care și-au plătit rovinieta.

Pentru a-i verifica pe șoferii care nu respectă legea, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere are instalate peste 100 de camere fixe de control al rovinietei, se arată într-o analiză realizată de specialiştii de la autovit.ro.

Cele peste 100 de camere fixe pentru rovinietă sunt amplasate pe drumuri naţionale, în toate zonele țării.

Locaţiile camerelor fixe de control al rovinietei în judeţul Braşov:

 • DN1 – Timișul de Sus
 • DN1 – Sercaia
 • DN11 – Lunca Calnicului
 • DN11– Harman (cameră rovinietă dublă)
 • DN73 – Râșnov.

Cât este amenda pentru rovinietă în 2023?

Conducătorii auto care nu plătesc rovinieta în anul 2023 riscă amenzi destul de mari, acestea variind în funcție de categoria autoturismului deținut.

În funcţie de categoria mașinii, amenda are următoarele valori:

 • Categoria A: Autoturisme: de la 250 lei la 500 lei.
 • Categoria B: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone: de la 750 lei la 1.250 lei.
 • Categoria C: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone: de la 1.250 lei la 1.750 lei.
 • Categoria D: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12 tone: de la 1.750 lei la 2.250 lei.
 • Categoria E: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv): de la 2.750 lei la 3.000 lei.
 • Categoria F: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv): de la 3.000 lei la 4.500 lei.
 • Categoria G: Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 1.250 lei la 1.750 lei.
 • Categoria H: Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 1.750 lei la 2.250 lei.
Alte articole:   Când vor ajunge deciziile de recalculare a pensiilor la pensionari. Ministrul Muncii: Nicio pensie nu va scădea

Potrivit legislaţiei, în cazul în care un şofer circulă fără rovinietă, autorităţile îl pot sancţiona în termen de cel mult patru luni, iar după depăşirea acestui termen, fapta se prescrie.

De câte ori poți fi amendat pentru rovinietă?

După ce un şofer a fost sancţionat, inspectorii CNAIR au la dispoziţie două luni pentru a-l informa despre rovinieta amendă. În tot acest timp, şoferul nu mai poate fi sancţionat pentru rovinietă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, este precizat în OG 15/2002.

Cu toate că știi pozițiile camerelor de control rovinietă, cea mai simplă metodă de scăpa de Big Brother de pe șosele este să achiziționezi rovinieta și, mai important, să fii atent la data de expirare.

Alte articole:   S-au afișat rezultatele! Care ne sunt... competențele? 15 iulie, Ziua Mondială a Competențelor Tinerilor

Cum poti verifica valabilitatea rovinietei

Poți verifica termenul de valabilitate online şi poți accesa serviciul pus la dispoziție de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale sau platforma erovinieta.ro.

Introduci următoarele informații:

 • numărul autoturismului
 • seria șasiului (înscrisă pe talonul mașinii)
 • un cod de verificare generat automat de platformă.

De unde cumperi rovinietă

Poți cumpăra de pe:

Dacă achiziționezi rovinietă online România, ai avantajul că, în unele cazuri, poți activa serviciul de alertă care să te atenționeze în timp util când îți expiră.

Rovinieta prin SMS

Se achiziționează urmând pașii de mai jos:

 1. Trimiți la numărul de telefon 7500 un mesaj cu numărul de înmatriculare al vehiculului și categoria* acestuia (de exemplu, „B00AJV A”).
 2. Primești un mesaj text prin care ești informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate („Vrei rovinieta cat. A (autoturism) – 7 zile, pt. B00AJV, tarif X EUR. Cost total X,Y EUR+TVA. Trimite DA pentru confirmare”).
 3. Confirmi emiterea rovinietei prin transmiterea unui mesaj text (trimiți la 7500 un SMS cu textul „DA”).
 4. Primești un mesaj text de confirmare a emiterii rovinietei care conține următoarele informații ce se înregistrează în baza de date SIEGMCR („A fost emisă rovinieta ………. Categoria A, pentru vehiculul B00AJV, valabil până la …………… ora 23:59:59. Detalii valabilitate rovinieta: www.cnadnr.ro”).
Alte articole:   FOTO Tată şi fiică, înecați în râul Buzău

Rovinieta achiziționată prin SMS este valabilă 7 zile pentru categoriile A și B și o zi pentru C, D, E, F, G și H.

Lista de camerelor fixe pentru rovinietă din întreaga ţară AICI.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate