Călătoria cu taxiul ar putea deveni un lux. Un proiect de lege care a trecut tacit de Senat aruncă în aer tarifele

Călătoria cu taxiul ar putea deveni un lux. Un proiect de lege care a trecut tacit de Senat aruncă în aer tarifele

Un proiect de lege depus în Parlament propune modificarea legii taximetriei care, dacă va fi adoptat, ar putea aduce creșteri la tarifele de taxi.

Proiectul modifică tariful de pornire care este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei.

Legea taximetriei ar putea fi modificată, astfel că o călătorie cu taxiul ar putea costa enorm dacă este efectuată noaptea sau în afara localităţii. Potrivit unui proiect de lege care a trecut tacit de Senat și urmează să meargă la Camera Deputaților,  firmele vor putea stabili un tarif de noapte, care poate fi cu până la 50% mai mare ca pe timpul zilei. Și tarifele pentru deplasările în afara localității s-ar putea majora.

Astfel, proiectul vrea să schimbe tariful de pornire. Acesta este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei. Fiecare pasager al unui taxi ar plăti cu 2 km mai mult decât distanța pe care urmează să o parcurgă efectiv.

Alte articole:   Impozitarea PENSIILOR se modifică, din septembrie. Explicațiile date de premierul Marcel Ciolacu

Tariful de pornire este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei. El este egal cu tariful de distanță (lei/km), potrivit legislației acum în vigoare. Acum, fiecare pasager al unui taxi plătește automat cu un kilometru mai mult decât distanța parcursă efectiv. După modificarea legislației, tariful de pornire va putea fi egal cu cel mult dublul tarifului de distanță pe kilometru. Asta înseamnă că un taximetrist va putea pleca în cursă deja cu doi kilometri bifați.

Tariful pentru călătoria cu taxiul, modificat radical în funcţie de destinaţie

Companiile de taximetrie vor putea percepe tarife mai mari chiar pentru cursele cu taxiul din interiorul orașelor. Proiectul de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere vine cu mai multe reglementări care vizează aceste situații.

Alte articole:   Impozitarea PENSIILOR se modifică, din septembrie. Explicațiile date de premierul Marcel Ciolacu

„Tariful de distanță aplicat în exteriorul localității de autorizare este mai mare cu cel mult 50% decât tariful de distanță aplicat în interiorul localității de autorizare pentru timp de zi sau de noapte, după caz”, prevede proiectul de lege.

Mai mult, legea ar putea permite utilizarea mașinilor deținute de companiile de taxi în baza unor contracte de închiriere sau comodat.

O altă noutate este că primăriile ar putea oferi servicii de taxi în localitățile în care nu există transportatori. Dreptul taxiurilor de a circula pe benzile speciale destinate transportului în comun este consolidat de noua lege.

Autoritățile locale vor putea restrânge acest drept doar dacă circulația mijloacelor de transport în comun este „grav perturbată”.

În ceea ce privește modificările aduse reglementărilor tarifelor folosite și modalităților de plată am ținut cont de realitățile pieței actuale. De eficientizarea activităților de taximetrie când este vorba de distanțe scurte. În condiții dificile de trafic. A curselor pe timp de noapte, în afara localității. De concurența foarte mare generată prin reglementarea transportului alternativ”, au spus inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Senat.

Alte articole:   Impozitarea PENSIILOR se modifică, din septembrie. Explicațiile date de premierul Marcel Ciolacu

În momentul de față, primăriile pot stabili tarifele în sine privind costul unui kilometru perceput de taxiuri, însă modul de aplicare a acestui tarif și raportarea lui la tariful de pornire și la tariful pe timp de noapte este prevăzut prin lege.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate