Buna Vestire – cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului

Buna Vestire – cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului

Buna Vestire, prăznuită la data de 25 martie în Calendarul ortodox este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Numită și Blagoveștenie sau Ziua Cucului, aceasta marchează ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavril că-l va naşte pe Hristos.

Data acestei sărbători a variat la început. Astfel, unii o sărbatoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, că cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

Tradiţia catolică şi cea ortodoxă susţin, deopotrivă, că Buna Vestire a avut loc în Nazaret, dar locul exact diferă. În tradiţia catolică locul este marcat de Basilica Bunei Vestiri, pe când creştinii ortodocşi consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Alte articole:   FOTO Centru multifuncțional de sănătate, igienă și educație, la Racoş. Sprijin pentru 550 persoane provenite din familii vulnerabile și copii rămași singuri acasă

Sărbătoarea Bunei Vestiri, este şi prima dezlegare la peşte din Postul Paştelui. Conform teologilor, dezlegarea la peşte este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos, o bucurie şi o celebrare a acestuia, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte.

Această zi este legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice

În această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.

Buna Vestire, trebuie să găsescă oamenii în haine curate, să fie veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare, altfel riscă să ducă lipsă de aceste lucruri tot anul.

Alte articole:   O elevă a căzut de la etaj, în timpul orei, la un liceu din Cluj-Napoca

În popor, Buna Vestire poartă şi numele de Ziua Cucului, datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul îl cântă în acel an, astfel anunţând venirea primăverii. În anumite zone, oamenii numără de câte ori a cântat cucul pentru a şti câţi ani va mai trăi.

În unele zone, copacii trebuie stropiți cu țuică ca să dea roade bogate. Se spune că băutura din prune va feri pomii de boli. Și nu vor fi taiați pentru că nu sunt roditori.

De Buna Vestire se spune că este bine ca în pragul casei să punem pâine şi sare. Pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot anul.

Alte articole:   Viitorul jocurilor de noroc în Brașov: cazinourile mobile peste cele fizice?

Fiind dezlegare la peşte, se spune ca acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mamaligă în apă, pentru că mor peştii.

Foto: Buna Vestire, icoana pe lemn, Carmina Dan, meșter iconar Brașov

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!