Brașovul, în topul județelor în care oamenii trăiesc cel mai mult

Brașovul, în topul județelor în care oamenii trăiesc cel mai mult

Datele oficiale ale Institutului Național de Statistică au arătat că județul Vâlcea a obținut un record de durată în ceea ce privește speranța de viață.

Potrivit acestor date, județul ocupă primul loc în clasamentul național, întrucât oamenii de aici trăiesc cu peste cinci ani mai mult decât locuitorii din Satu-Mare, care au cea mai redusă speranță de viață. În acest context, județul Vâlcea este fără îndoială un județ în care ne putem aștepta la oameni puternici și longevivi, care știu să își ia îngrijirea de sine în serios și să își mențină o viață echilibrată și sănătoasă.

Oltenii vâlceni, conform statisticilor, se bucură de cea mai mare speranță de viață din România. Aici, media este de peste 81 de ani. În același timp, este singura parte teritorială din țara noastră unde media speranței de viață trece de 80 de ani. Pe locul al doilea se situează Capitala, cu o speranță de viață de aproape 78 de ani și jumătate. În același clasament al județelor fruntașe se află Clujul, Brașovul și Sibiul, toate cu medii de aproximativ 77 de ani. Iașiul și Alba depășesc indicele de invidiat al speranței de viață de 76 de ani jumătate. În Ialomița, Satu Mare și Călărași depășește cu puțin media de 74 de ani.
La polul opus, județul unde se trăiește cel mai puțin este Tulcea. Aici, în Dobrogea, un român abia trece, în medie, borna de peste 73 de ani.
Vestea bună adusă de INS este aceea că viața românilor devine mai lungă. Speranța medie de viață a crescut de la 71 la 73 de ani în ultimul deceniu în România. Bucureștenii se află pe locul secund în acest clasament al longevității, iar femeile din Capitală sunt cele mai longevive din mediul urban. Ele trăiesc 80 de ani, cu 7 mai mult față de bărbații din cel mai mare oraș al țării. Totuși, speranța de viață în țara noastră se află pe un palier mult mai scăzut decât cel al mediei Uniunii Europene. Cu 5 ani la femei si cu 7 ani la bărbați.
Speranța de viață este determinată în primul rând de modul de viaţă din aceste oraşe, de politicile publice care există în respectivele judeţe şi oraşe şi de asemenea şi de obiceiurile culinare.
În ceea ce privește răspândirea populației pe baza grupelor de vârstă, cel mai bătrân judeţ este Teleorman, cu o vârstă medie a locuitorilor de 46,8 ani, urmat de Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara, Mehedinţi şi Buzău (44,5 ani). Bucureşti se află imediat sub media naţională de vârstă, de 42,3 ani.
Sursa: realitatea.net
Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Ministrul Economiei: Ţinta exporturilor României pentru anul acesta este de 100 de miliarde de euro

Anunţuri mică publicitate