Brașovul, locul 2 în topul orașelor din România la capitolul standarde de locuit

Brașovul, locul 2 în topul orașelor din România la capitolul standarde de locuit

Brașovul este pe locul 2 în topul orașelor din România a celor mai bune orașe pentru locuit.

Brașovul se află pe locul 2 în topul orașelor din România la capitolul standarde de locuit, iar un cartier din orașul nostru este pe locul 10 la nivel naţional.

Oraşele Sibiu, Braşov şi Arad sunt cel mai bine clasate oraşe din România, din punctul de vedere al standardelor de locuit, în timp ce la capitolul cartierelor, cel mai bine evaluate sunt cartierele: „Băncilor” din Arad, „Valea Aurie” şi „Trei Stejari” din Sibiu, reiese dintr-un sondaj realizat de Storia.ro, platforma de imobiliare a OLX.

Potrivit comunicatului, datele sunt obţinute din Vocea Cartierelor, a doua etapă de dezvoltare a indicelui T.R.A.I., realizat de Storia – platforma cu anunţuri imobiliare lansată de OLX, cu scopul de a oferi tuturor celor care sunt în căutarea unei locuinţe, cele mai relevante opinii despre oraşele şi cartierele în care urmează să locuiască.

Indexul se află în a doua sa etapă de dezvoltare, în care, sub conceptul „Vocea Cartierelor”, oferă românilor o evaluare subiectivă a cartierelor şi oraşelor populare din România, pe baza părerilor obţinute de la locuitorii din fiecare zonă selectată.

Criterii de evaluare a cartierelor

Scorul obţinut de fiecare cartier în parte este format din media punctelor obţinute la fiecare dintre cele 13 criterii de evaluare, respectiv:

 • Siguranţa – nivelul de siguranţă resimţit de locuitori în cartier;
 • Curăţenia – nivelul de curăţenie de pe străzile cartierului şi din locurile principale ale acestuia;
 • Parcările – nivelul de uşurinţă cu care se găsesc locuri libere de parcare;
 • Transportul în comun – uşurinţa deplasării de la un punct la altul, cu transportul în comun;
 • Pistele de biciclete – frecvenţa pistelor de biciclete existente în cartier;
 • Liniştea – nivelul de linişte din cartier;
 • Apa curentă – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât nu există griji în legătură cu furnizarea apei;
 • Salubrizarea – date locale legate de sistemele de salubrizare din cartiere;
 • Gazul – cu cât scorul creşte, cu atât probabilitatea de a întâmpina probleme cu sistemul de gaze scade;
 • Canalizarea – un scor ridicat înseamnă un sistem de canalizare funcţional;
 • Încălzirea – cu cât scorul este mai mare, cu atât sistemul termic funcţionează cum trebuie;
 • Gradul de mulţumire – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât gradul de mulţumire este mai mare;
 • Costul general al vieţii – cu cât scorul este mai mare, cu atât mersul la piaţă sau la restaurant este accesibil.
Alte articole:   S-a deschis primul club de cheerleading din Brașov

Platforma T.R.A.I. este într-o continuă actualizare, astfel că toţi românii care doresc să-şi evalueze cartierele în care locuiesc pot completa chestionarul regăsit pe trai.storia.ro/chestionar/. În acest fel, indexul va fi actualizat atât cu datele noi despre cartierele şi oraşele prezente deja pe platformă, dar şi cu date legate de cartiere sau oraşe care încă nu se regăsesc pe platformă, după ce se va acumula numărul minim de răspunsuri per zonă, se arată în comunicat.

Răcădău, în top 10 la nivel naţional

Oraşul Sibiu se află pe primul loc în topul „Vocea Cartierelor”, cu un scor de 76,9 puncte, urmat de Braşov (74,6 puncte), Arad (73,5), Râmnicu-Vâlcea (73,2) şi Cluj-Napoca (72,7).

Alte articole:   Prima pădure urbană la Victoria. Amplă acţiune de împădurire, astăzi

De asemenea, cu scoruri apropiate se încadrează în top şi oraşele Oradea (72,5), Iaşi (72,3), Târgovişte (71,8), Alba Iulia (71), Timişoara (70,8) – acestea fiind cele 10 oraşe care au obţinut cele mai mari scoruri din top până în luna martie 2024, conform părerilor obţinute de la persoanele care locuiesc în aceste oraşe, este notat în comunicat.

Când vine vorba despre topul celor mai bine cotate 10 cartiere, pe primul loc se regăseşte cartierul „Băncilor” din Arad, care a înregistrat punctaje foarte bune în special la criteriile: apă curentă, grad general de mulţumire şi încălzire.

Pe locul al doilea în acest top este cartierul „Valea Aurie” din Sibiu (84,6), cu punctaje foarte mari la criterii precum apă curentă, sistem alimentare gaze şi grad general de mulţumire.

Pe următoarele locuri în top se află cartierele „Trei Stejari” (84,4) şi „Ştrand” (83,4) din Sibiu şi cartierul „Aleea Tudor Neculai” (82,2) din Iaşi.

Cu un scor similar, de 81,8 puncte, se menţionează cartierul „Zona Soarelui” din Timişoara, „Copou” din Iaşi, dar şi cartierul „Ştrand II” din Sibiu.

Totodată, cartierul „Calea Aradului” (81,7) din Oradea se află pe locul 9 din acest top, urmat pe locul 10 de cartierul „Răcădău” (81,3) din Braşov.

Topul celor mai slab cotate oraşe din România

Oraşul Tulcea se află pe primul loc în topul celor mai slab cotate oraşe din România, cu un scor de 61,8 puncte, urmat de Călăraşi (62,3 puncte), Ploieşti (62,8), Alexandria (63,9) şi Brăila (64,4).

Alte articole:   VIDEO Mecanic de locomotivă de la Depoul Brașov, premiat de CFR Călători pentru că a evitat o tragedie

De asemenea, cu un scor similar, de 64,5 puncte, se menţionează oraşele Slobozia şi Deva.

Ultimele trei oraşe care se regăsesc în acest top sunt Giurgiu (65,6), Constanţa (66,3) şi Târgu Jiu (66,7).

Topul celor mai slab cotate 10 cartiere

Când vine vorba despre topul celor mai slab cotate 10 cartiere, pe primul loc se regăseşte cartierul „Nufărul 2” din Oradea, cu un scor total de 44,2, indicând cele mai negative evaluări, în special din cauza parcărilor, costului general al vieţii şi curăţeniei.

Pe locul al doilea în acest top este cartierul „Calea Galaţi” din Brăila (54,4), care a primit punctaje foarte mici în special la existenţa pistelor de biciclete, linişte şi încălzire.

Pe următorul loc în top se regăseşte cartierul „2 Moldoveni” (55,1) din Călăraşi, cu scoruri foarte mici la existenţa pistelor de biciclete, linişte şi curăţenie.

Următoarele cartiere din top sunt „23 August” (55,9) din Brăila, „Inel 1” (56,9) şi „CET” (56,9) din Constanţa, dar şi „Crihala Sud” (57,1) din Drobeta-Turnu Severin. Pe ultimele trei locuri în acest top, cu acelaşi scor, de 57,5 puncte, se regăsesc cartiere precum „Anda” din Constanţa, „Mihai Bravu” din Ploieşti şi „Colentina” din Bucureşti.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!