România este a doua cea mai săraca țara din Europa, cu cele şase regiuni, dupa Bulgaria. Cu excepţia zonei Bucureşti-Ilfov, toate cele șase regiuni se regăsesc în topul Comunității Europene al celor mai sărace 20 de zone din UE.
Ce-i drept, nu suntem noi în frutnea acestui top negativ. Cea mai săracă regiune din UE este Severozapaden (Bulgaria), cu un PIB pe locuitor de 28% din media comunitară la nivelul anului 2008 (calculat la paritatea puterii de cumpărare).
Pe locul al doilea este zona de nord-est a României (judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, unde puterea de cumpărare este de 29% din media UE). Urmează alte trei regiuni din Bulgaria, iar pe locul al şaselea se plasează Oltenia de sud-vest, adică judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, cu 36%.
Zona de centru, adică judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, este cea mai bogată regiune din România cu excepţia Bucureşti-Ilfov, ocupă locul 19.
Cea mai bogată regiune din Europa este cartierul financiar al Londrei, unde puterea de cumpărare reprezintă 343% faţă de media UE. Urmează Luxemburg, cu 279% şi Bruxelles, cu 216%.