
Brașovul, din păcate pentru locuitorii lui, nu are o identitate de brand. Și nici o imagine asociată brand-ului. Nu are un plan de dezvoltare durabilă pe această linie.
Putem spune că Brașovul nu știe cine este și ce reprezintă. Și asta în ciuda faptului că actuala administrație a încercat să promoveze fără succes municipiul Brașov ca fiind „Capitala verde a României”.
Presa locală și cea națională semnalau, la începutul anului, faptul că Primăria Brașov a semnat un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA. Pentru dezvoltarea unei identităţi de brand pentru municipiul Braşov. Prin atribuire directă. Asta însemnând faptul că actuala administrație făcea ceea ce știe să facă cel mai bine. Să arunce cu bani fără a se consulta cu consilierii locali. Și fără să aducă în fața cetățenilor un concurs de proiecte.
Această administrație scurtcircuitează traseele normale ale deciziilor de fiecare dată când se ivește prilejul.
De ce are nevoie Brașovul de un brand puternic? Pentru că brandul reprezintă modul în care este văzut un produs, un serviciu, un oraș sau o regiune în fața celor cu care interacționează.
Un brand este o promisiune. O promisiunea a unui serviciu sau al unor produse ce odată identificate sub acel brand. Asigură garanția calității și a autenticității.
Cu ce se diferențiază Brașovul de alte zone din România sau Europa? Cadrul natural. Istorie și tradiții. Gastronomie. Posibilitatea de relaxare în aer liber. Drumețiile și sporturile de iarnă.
Un brand puternic înglobează, armonizează și promovează toate acestea. Le aduce la un standard de calitate foarte înalt.
Cadrul natural există. Foarte puține orașe din lume se pot lăuda cu posibilitatea de a merge într-o drumeție chiar în mijlocul orașului. Chiar mai mult, într-o arie naturală protejată. Și aici vorbesc despre Tâmpa. Sau despre Pietrele lui Solomon.
Istoria și tradițiile se împletesc într-un mod extrem de fericit, dar din păcate probabil doar zece la sută dintre turiști ajung să vadă interiorul Bisericii Negre sau Prima Școală Românească din Scheii Brașovului. Sau turnurile de apărare ale breslelor. Chiar foarte, foarte puțini văd și înțeleg sărbătoarea junilor.
Trebuie să ne concentrăm mai mult pe crearea și promovarea unor activități în aer liber pentru toate sezoanele
Gastronomie există. Pentru toate gusturile. De la gastronomie tradițională, la gastronomie mediteraneană sau asiatică. Există feluri de mâncare locale care pot fi reunite sub un brand și care ar putea să fie evidențiate separat în meniurile restaurantelor.
Sporturile de iarnă, din păcate, sunt o activitate sezonieră. Cu toate acestea avem nevoie să ne concentrăm mai mult pe crearea și promovarea unor activități în aer liber pentru toate sezoanele în Poiana Brașov.
Actuala administrație locală are datoria să elaboreze un brand pentru Brașov! Dar din păcate ezită să facă niște pași hotărâți în această direcție. Se ocupă doar marginal de această situație care poate asigura locuri de muncă, poate aduce o coeziune socială mai strânsă și poate aduce Brașovul acolo unde îi este locul. Și acest lucru ar duce implicit și la creșterea cifrelor de afaceri și a încasărilor bugetare.
Înțeleg faptul că actuala administrație este concentrată pe alte situații, mai mult sau mai puțin concrete, din păcate fără a avea succesul promis la nici măcar un singur capitol. Cum este de pildă mult trâmbițata renovarea a Pieței Sfatului. Bani aruncați pe niște desene, unele dintre ele neclare, acompaniate de niște explicații ambigue, desene din care dispar și apar diverse lucruri în funcție de dispoziția de moment a primarului Coliban.
Brașovenii au nevoie de idei clare, concrete, care se pot materializa! Municipiul Brașov are nevoie de idei clare, concrete, care se pot materializa!
- Lucian Pătrașcu
- subprefect
- președinte al Organizației Municipale a PSD Brașov