Bohemian Square – Festival de Cultură Urbană la Brașov

Bohemian Square – Festival de Cultură Urbană la Brașov

bohemiam squareBohemian Square, cel mai complex festival de cultură urbană din zona de centru a ţării, va reuni la Braşov peste 150 de artişti plastici, arhitecţi, designeri şi muzicieni naţionali şi internaţionali, în perioada 21-23 august.

Aflat deja la a III-a ediţie, Bohemian Square este un eveniment cultural – artistic ambiţios, ce oferă o alternativă de calitate pentru petrecerea timpului liber în mod interactiv. În cadrul acestei iniţiative, spaţiul urban al Pieţei Sfatului şi Pieţei Enescu va fi reinterpretat într-un stil creativ şi boem, îmbinând activităţi care aduc plus valoare – cu scopul de a lărgi orizonturile comunităţii către posibilităţile incredibile de exprimare prin artă.

„În Braşov există o nevoie acerbă de evenimente culturale relevante, accesibile comunităţii. Crezând cu tărie că fiecare persoană are puterea de a lua iniţiativa, am decis să organizăm un festival complex, care să însumeze activităţi culturale pline de substanţă, menite să hrănească creativitatea braşovenilor şi a turiştilor”, povesteşte Szidonia Balint, preşedinte al Asociaţiei Bohemian.

Astfel, peste 8.000 de braşoveni şi turişti deopotrivă sunt aşteptaţi să găsească manifestări artistice originale si neconvenţionale, printre care se numără: expoziţii de arte vizuale, trasee urbane alternative, intervenţii artistice, concerte, proiecţii de film, workshopuri creative pentru mici şi pentru mari. La această ediţie festivalul prezintă două secţiuni în premieră: salon de design românesc contemporan şi instalaţii arhitecturale.

Aşadar Bohemian Square aduce designul romanesc in lumina reflectoarelor! Aflata intr-o reala ascensiune, scena designului romanesc de produs dezvaluie o lume a brandurilor locale tinere, pline de energie si viziune creatoare! Magazinul-concept Dizainar aduce la Brasov o selectie din cele mai frumoase produse create de designeri romani. Produsele se vor afla la vanzare, asa ca nu ratati spatiul destinat designului autohton de produs din Piaţa Sfatului!

Prin cealalta noua secţiune – Concursul de Instalatii Arhitecturale de anul acesta a generat un interes foarte mare din partea artistilor din toată ţara. Astfel, 23 de proiecte indraznete s-au intrecut pentru sansa de-a fi produse si prezentate in cadrul festivalului. Cele mai apreciate 6 proiecte au trecut mai departe iar publicul le va putea admira si asista la constructia lor pe perioada festivalului. Veti gasi instalatii interactive, inedite, toate sub umbrela temei de acest an al Bohemian Square: „Ferestre”.

Festivalul asigură accesul la talente internaţionale în cele două pieţe ale centrului istoric, pentru a demonstra că un iubitor de artă nu este doar clientul fidel al muzeelor, ci îşi poate găsi inspiraţia şi în spaţiul public. Arta fotografică va fi adusa la mare rang de portughezul Andre Vicente Goncalvez şi americanca Louise O’Rourke, în timp ce ritmurile muzicale vor veni în note entuziasmante din Ungaria şi Bulgaria. Pe timpul serii, spiritul boem va vibra în Piaţa Sfatului în ritmuri de world music, jazz fusion şi teatro beats graţie talentului unor trupe de renume internaţional, precum Meszecsinka şi sZempöl.

Pentru a genera un efect complet, de inspiraţie aplicată în practică, festivalul pune mare accent pe interactivitate, invitând doritorii să ia parte la numeroase workshopuri inedite. Printre altele, iubitorii de fotografie dornici de o scurtă călătorie în timp, vor putea invăţa tehnici de fotografie de la jumătatea secolului al XIX-lea. Între timp, copiii vor construi cu mândrie o machetă a oraşului Braşov, aşa cum îşi imaginează ei că ar trebui să fie. Piaţa G. Enescu va deveni şi în acest an Bohemian LOUNGE – o oază de culoare şi relaxare în mijlocul oraşului, oferind posibilitatea de socializare şi crearea de noi conexiuni într-o ambianţă boemă şi primitoare – ceva ce publicul braşovean îşi doreşte şi merită în spaţiile sale publice. Sub bolta colorată de textile – instalaţie deja emblematică festivalului – vizitatorii vor putea savura o limonadă şi o carte bună din biblioteca în aer liber.

Sperăm că cei la care inspiraţia a atins cote maxime şi şi-au luat puţin avânt concret la workshopurile permanente de fotografie, arhitectură, pictură şi reciclare, să pună ochii pe cărţile de antreprenoriat şi să facă o schimbare reală în viaţa lor. În fapt, despre asta este festivalul Bohemian Square: despre schimbare pozitivă în comunitate, surse multiple de inspiraţie, iniţiativă, şi interactivitate.

Festivalul Bohemian Square susţine candidatura Braşovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Prin reinterpretarea valorilor existente într-o maniera contemporană – oferă un cadru generos pentru alinierea la circuitul cultural european.

„Ferestrele Lumii”

Ferestrele lumii se deschid pentru braşoveni şi pentru turiştii din inima ţării, între 21-23 august, la Bohemian Square – Festival de Cultură Urbană. Fiind un eveniment complex ce reuneşte felurite tipuri de activităţi artistice pentru publicul avid de creativitate şi cultură, Bohemian Square deschide noi orizonturi şi stârneşte colaborări inedite.

Colecţia fascinantă de lucrări a fotografului portughez de talie internaţională, Andre Vicente Goncalves, numită „Ferestrele Lumii” va fi expusă în Piaţa Sfatului din Braşov, în cadrul festivalului Bohemian Square. Expoziţia prezintă într-un mod captivant evoluţia arhitecturală a lumii şi diversitatea fascinantă a fiecărui oraş, exprimată chiar şi la nivelul acestor detalii ale caselor, care sunt ferestrele. De la texturi şi culori, la materialele folosite la tipuri de obloane, Goncalvez ne aduce aproape amănunte vizuale prin care putem cunoaşte specificul unor locaţii fermecătoare. Din Lisabona spre exemplu, artistul aduce ferestre încadrate cu faianţă, transmiţând astfel specificul oraşului, pentru care faianţa este un simbol încă din secolul al 16-lea. Din Evora, un alt oraş portughez cuceritor, Goncalvez a ales ferestre încântătoare încadrate în pereţi albi cu detalii galbene. În acest caz, albul este ales în decorarea caselor pentru a face faţă căldurilor toropitoare din zonă, care în timpul verii ating chiar 42 de grade Celsius, după cum menţionează şi Washington Post.

Prezenţa artistului la festival este posibilă datorită deschiderii şi sprijinului Ambasadei Portugaliei la București. Sub tematica „Ferestre”, seria de lucrări a lui Goncalves este în deplină rezonanţă cu scopul Asociaţiei Bohemian de a deschide orizonturile comunităţii locale către posibilităţile inepuizabile de exprimare prin artă. Aceasta tematică este regăsită în fiecare secţiune a festivalului, precum şi în instalaţiile create de către arhitecţi talentaţi ai ţării, care vor fi expuse în centrul Braşovului. Astfel, festivalul Bohemian Square oferă vizitatorilor “ferestre” către un viitor în care arta este accesibilă, în care arta este întâlnită la fiecare pas, integrată în cadrul urban, în atâtea moduri încât fiecare dintre noi să se regăsească într-o formă sau alta şi să se inspire.

Una dintre surprizele pregătite de Bohemian Square este o intervenţie artistică pe unul dintre autobuzele RAT Braşov, care şi-a dovedit dorinţa de exprimare prin artă şi deschiderea la nou. Vizitatorii Bohemian Square sunt invitaţi să se bucure de un moment de creaţie artistică pe autubuzul expus în Piaţa Sfatului. Unul dintre obiectivele festivalului fiind deschiderea către nou şi inedit şi generarea unor schimbări pe termen lung, ne bucurăm de faptul că spiritul festivalului va dăinui în oraş şi graţie acestui autobuz care fi repus în circulaţie mai boem, mai optimist, inspirând trecătorii şi călătorii.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate