BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an, un nivel record pentru ultimii 12 ani

BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an, un nivel record pentru ultimii 12 ani

BNR a crescut dobânda cheie la 6,25%, respectiv cu 75 de puncte de bază, peste așteptările analiștilor. Este un nivel record al ultimilor 12 ani.

Consiliul de administrație al ​​Băncii Naționale Române a decis miercuri, 5 octombrie, să crească dobânda cheie la 6,25%, în încercarea de a ține sub control creșterea prețurilor.

Analiștii estimau în medie o creștere de 50 de puncte de bază la 6%. Aceasta este cea mai ridicată dobândă cheie din ultimii 12 ani. Este cea de-a șaptea majorare a dobânzii din acest an, relatează economedia.ro.

Măsura, care a devenit frecventă în ultimele luni, la nivelul multor economii ale lumii, este considerată de Fondul Monetar Internaţional (FMI) o condiție esențială pentru contracararea inflației, care riscă să devină de durată.

Alte articole:   Foştii şefi ai SRI Florian Codlea şi Dumitru Dumbravă, sub control judiciar pe cauţiune. Cei doi, acuzați de trafic de influență și spălare de bani

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis miercuri, 5 octombrie 2022:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Alte articole:   DigCompRo: Sute de mii de români vor dobândi competențe digitale de bază

Aceste decizii au ca scop ancorarea așteptărilor inflaționiste și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare.

Ratele cresc din nou

Din această cauză, dobânzile interbancare, pe baza cărora se calculează și indicii folosiți la stabilirea ratelor împrumuturilor în lei cu dobândă variabilă, vor mai înregistra majorări în perioada următoare, a explicat pentru romania-actualitati.ro, analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România.

Acest lucru va avea ca impact continuarea creșterii ratelor de dobândă din piața monetară, adică al ratelor ROBID și ROBOR.

În zona euro, rata anuală a inflației IPC a ajuns la 10% în luna septembrie. În țări vecine României aceasta se situează între 15% și 19%.

Alte articole:   Profesorii Trăsniți vin la Dino Parc Râșnov, de 1 Iunie. Trei zile de activităţi captivante

Potrivit evaluărilor din acest moment, rata anuală a inflației va continua să mai crească spre finalul anului 2022, dar într-un ritm vizibil încetinit.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate