Barajele din țară vor fi verificate, după incidentul de la Roșia Montană

Barajele din țară vor fi verificate, după incidentul de la Roșia Montană

După pericolul de la Tăul Mare – Roșia Montană, toate barajele din România vor fi verificate în regim de urgență, a anunțat, luni seară, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Prin HOTĂRÂREA nr. 42 din 03.10.2022 a CNSU sunt dispuse măsuri necesare verificării tehnice a calităţii construcţiei şi siguranţei exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.

Controalele vor fi efectuate de Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării, prin Apele Române și Inspectoratul de Stat în Construcții.

“Se desemnează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională Apele Romane şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, să efectueze, în regim de urgenţă, controale/verificări de specialitate privind calitatea construcţiei şi siguranţei în exploatare a barajelor, din aria de competenţă”, potrivit hotărârii CNSU.

Acţiunile de control/verificare se desfăşoară la barajele încadrate în categoriile C şi D, indiferent de deţinător.

”Controalele/verificările urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanţa privind calitatea în construcţii, evaluarea stării de siguranţă în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existenţa şi funcţionalitatea aparaturii de monitorizare, control şi avertizare, precum şi riscurile la care sunt expuse”, se arată în decizia CNSU. 

Controalele/verificările se realizează până cel târziu la data de 20 noiembrie 2022.

Alte articole:   Concert de lansare „Brasov Youth Orchestra”, în cel mai cunoscut hotel din centrul orașului!

Decizia a fost luată în contextul incidentului petrecut în data de 1 octombrie 2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba. Autoritățile au descoperit o fisură în Barajul Tăul Mare din Roșia Montană. Acest fapt a impus adoptarea urgentă a unor acţiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitate.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane. Din care, luni, 158 erau deja evacuați, dar 105 au refuzat în continuare evacuarea. Cinci persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice, relatează G4Media.ro.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Alte articole:   VIDEO O balenă a răsturnat o barcă de pescuit în largul coastei New Hampshire. Două persoane au căzut peste bord

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate