Băncile care participă la stabilirea ROBOR, investigate de Consiliul Concurenţei

Băncile care participă la stabilirea ROBOR, investigate de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenței investighează cele 10 bănci care contribuie la calculul ROBOR. Acestea s-ar fi înțeles să fixeze cât mai sus rata dobânzii.

Consiliul Concurenței controlează băncile care participă la calculul ROBOR pentru înțelegere pe fixarea ratei dobânzii.

Inspectorii Consiliului Concurenţei au mers marţi la băncile care participă la calculul ROBOR, în cadrul unei investigaţii legate de înţelegeri pentru fixarea dobânzilor, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Cele 10 bănci vizate sunt:

În cadrul controalelor de ieri au fost verificate telefoanele și calculatoarele șefilor de Trezorerie, ale dealerilor și ale președinților și directorilor executiv ale băncilor vizate, relatează dailybusiness.ro.

Alte articole:   Cum analizează pariorii profesioniști meciurile de fotbal în 2024?

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a confirmat marți pentru TVR Info că autoritatea investighează dacă băncile s-au înţeles între ele pentru a stabili indicele ROBOR, dar a subliniat că nimeni nu trebuie considerat vinovat până nu se dovedeşte acest lucru.

„În mod normal nu se află de operaţiunile noastre decât ulterior desfăşurării controalelor. În general companiile nu sunt interesate să povestească dacă sunt controlate, iar noi menţinem discreţia. Dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfăşurare la principalele bănci din ţară. Dar este doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat. Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Este un control care a început în această dimineaţă”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, în emisiunea „Banii, azi” de la TVR Info, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu nivelul unui preţ este problema din punctul de vedere al autorităţii de concurenţă, ci dacă acest preţ a fost format prin practici anticoncurenţiale.

Alte articole:   VIDEO Alexandra Crivineanu la Culisele Zilei cu Sebastian Dan: Avem obligația să deblocăm Brașovul!

Chiriţoiu a mai afirmat că inspectorii se uită la modul în care se formează ROBOR, dar şi la alte lucruri.

Întrebat ce riscă băncile, el a răspuns că orice companie care încalcă Legea concurenţei riscă o amendă de maximum 10% din cifra de afaceri.

Consiliul Concurenţei va colabora şi cu BNR în această investigaţie.

Chiriţoiu a amintit că a mai existat o investigaţie acum 15 ani la bănci, după prăbuşirea unei mari instituţii financiare americane, care a generat probleme pe plan mondial.

Foto: dailybusiness.ro

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate