Avram Iancu, comemorat de BNR prin lansarea unor monede de aur, argint şi tombac cuprat

Avram Iancu, comemorat de BNR prin lansarea unor monede de aur, argint şi tombac cuprat

BNR comemorează 200 ani de la nașterea lui Avram Iancu, prin lansarea unor monede de aur, argint şi tombac cuprat.

Începând cu data de 17 aprilie 2024, Banca Națională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint și o monedă din tombac cuprat cu tema 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Aversul monedei din aur prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”

Aversul monedei din argint prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”.

Aversul monedei din tombac cuprat prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2024”.

Reversul comun al monedelor din aur, argint și tombac cuprat redă portretul, numele și semnătura lui Avram Iancu și anii între care a trăit acesta „1824-1872”.

Moneda de aur costă 15.600 lei

Moneda de aur are o valoare nominală de 500 lei şi un pret de vânzare de 15.600 lei, exclusiv TVA.  Moneda de argint are o valoare nominală de 10 lei şi un pret de vânzare 490 lei, în timp ce moneda de tombac cuprat se va vinde pentru 190 lei.

Pe lângă monedă, cumpărătorii primesc şi broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Tirajul maxim aprobat pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, pentru moneda din argint este de 5.000 de piese, pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 de piese.

Primele monede au o greutate de 31,103 grame, iar cea de tombac cuprat are de 23,5 grame. Pe reversul monedelor este portretul revoluționarului pașoptist, precum și numele și semnătura sa.

Preţurile de vânzare sunt:

  • 15.600,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate;
  • 490,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate;
  • 190,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat cu tema 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate