
O ”epidemie” de exces ponderal şi obezitate, responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, face ravagii în Europa. Avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un nou raport, informează AFP.
Un raport recent al OMS arată faptul că obezitatea provoacă In Europa 200.000 de cazuri de cancer şi 1,2 milioane de decese pe an.
Nicio ţară din Europa nu este pregătită să îndeplinească obiectivul global al OMS pentru a opri creşterea obezităţii până în anul 2025. Peste 50% dintre adulţi și 8% dintre copiii sub 5 ani sunt supraponderali sau obezi.
Dintre toate ţările din Europa, primele locuri sunt ocupate de Israel, Malta, Turcia şi Marea Britanie. Același raport precizează și faptul că produsele nesănătoase ar trebui oprite de la consum în rândul copiilor.
”Ratele de exces ponderal şi obezitate a atins proporţii epidemice în toată regiunea şi continuă să avanseze”, a avertizat într-un comunicat biroul regional european, care reuneşte 53 de state.
În Europa, aproape un sfert dintre adulţi sunt în prezent obezi. Cceea ce face ca prevalenţa obezităţii să fie mai ridicată decât în orice altă regiune, cu excepţia Americilor, potrivit OMS.
Peste 1,2 milioane de decese anual
Nicio ţară din regiune nu poate în prezent să pretindă că sistează progresia şi amploarea problemei. S-a dovedit cu tărie în timpul pandemiei de COVID-19, când excesul ponderal a fost considerat un factor de risc.
Creşterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major în cazul maladiilor non-transmisibile, în special cancere şi afecţiuni cardio-vasculare.
Excesul ponderal şi obezitatea ar fi totodată la originea a peste 1,2 milioane de decese anual. Reprezintă peste 13% dintre decesele înregistrate în regiune, potrivit studiului.
Obezitatea este cauza a cel puţin 13 tipuri de cancer diferite. Direct responsabile pentru cel puţin 200.000 de noi cazuri de cancer anual, potrivit OMS.
”Cifra va creşte şi mai mult în anii următori”, a avertizat organizaţia.
Potrivit celor mai recente date disponibile, inclusiv până în 2016, arată că 59% dintre adulţi sunt supraponderali în Europa.
În 1975, puţin peste 40% dintre adulţii europeni erau supraponderali.
Prevalenţa obezităţii la adulţi a crescut cu 138% de la acea dată, înregistrând o progresie de 21% între 2006 şi 2016.
Potrivit OMS, pandemia de COVID-19 a permis o evaluare a impactului epidemiei de obezitate în regiune.
Restricţiile au determinat o creştere a expunerii la anumiţi factori de risc. Care influenţează probabilitatea ca o persoană să sufere de obezitate.
Pandemia se află la originea unor schimbări nefaste în obiceiurile alimentare şi sportive. Ale căror efecte, durabile, trebuie contracarate, a pledat OMS.
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI