Au început înscrierile în învăţământul profesional şi dual. Peste 1.400 de locuri, în județul Brașov

Au început înscrierile în învăţământul profesional şi dual. Peste 1.400 de locuri, în județul Brașov

Ieri, 5 iulie a început prima etapă a înscrierilor pentru admiterea în învăţământul profesional de stat şi la învăţământul dual, în școlile din județul Brașov.

Elevii care au terminat clasa a VIII-a și care vor să învețe o meserie, se pot înscrie până pe 14 iulie, în cadrul unităților școlare din județul Brașov care au clase de învățământ profesional de stat și dual.

Potrivit IȘJ Brașov, în perioada 5-14 iulie, secretariatele unităţilor de învăţământ gimnazial, completeză, la cererea elevilor şi părinţilor, fişa de înscriere, în învăţământul profesional şi dual de stat.

Tot în această perioadă, elevii şi părinţii completează şi depun aceste fişe la secretariatele unităţilor şcolare care au în ofertă locuri la clas a IX-a pentru învăţământul profesional şi dual.

Absolvenții clasei a VIII-a (cu sau fără examen de Evaluare Națională) au la dispoziție 1.426 locuri în clasa a IX-a la unitățile școlare care organizează învățământ profesional și/sau dual, în 12 unităţi școlare, atât în municipiu, cât şi în judeţ.

“În judeţul Braşov, pentru anul şcolar 2021-2022, au fost scoase, în oferta educaţională, 680 de locuri la învăţământul dual şi 746 de locuri la învăţământul profesional de stat, în 12 unități școlare. Lista complete a acestora se găseşte în Broşura Admiterii, publicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar, dar şi pe site-ul dedicate, pus la dispoziţia absolvenţilor pentru orientarea în careră – cariera.isj.ro” purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, Valentin Bucur.

Metodologia de admitere și lista unităților de învățământ din județul Brașov care au clase de învățământ profesional de stat și dual.

Avantajele învățământului profesional sau dual

Elevii care optează pentru acest tip de învățământ beneficiază, din partea statului român, de o bursă profesională lunară, în cuantum de 200 lei, iar cei care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a a învățământului liceal.

Pe lângă bursa profesională acordată de stat, elevii din învățământul dual beneficiază, din partea operatorilor economici, de o susținere financiară de 200 lei. În funcție de situație, aceștia pot acorda elevilor din învățământului profesional și dual plata transportului, echipamente de lucru și protecție, plata pentru examinările de medicina muncii etc. în conformitate cu prevederile contractului cadru/ contractului de practică, încheiate cu unitatea de învățământ – elev – părinte și care încurajează o atitudine responsabilă față de muncă și formare profesională.

Certificatele de calificare obținute la absolvire sunt recunoscute în țările Uniunii Europene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate