Asociațiile de pacienți cer guvernului să anuleze scutirile la plata CASS a angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară

Asociațiile de pacienți cer guvernului să anuleze scutirile la plata CASS a angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară

Mai multe asociații ale pacienților au lansat un apel către Guvern să renunțe la scutirile de contribuții la sănătate acordate unor categorii profesionale, considerând că acestea subminează sistemul medical românesc.

Conform semnatarilor, peste 880.000 de angajați din domenii precum construcții, agricultură sau industria alimentară nu plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Astfel, lunar la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate lipsesc circa 400 de milioane de lei.

Asociațiile atrag atenția că aceste scutiri încalcă legea și creează discriminare între asigurați, afectând principiul solidarității în sistemul medical. Ele cer Guvernului să renunțe la facilități și să aloce mai mulți bani sănătății, peste 9% din PIB, pentru a asigura servicii medicale la standarde europene.

884.680 de angajați din construcții, agricultură și industria alimentară, nu plătesc CASS. 400 milioane de lei nu ajung lunar în Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În anul 2022, bugetul FNUASS a fost de 55.064.450.000 lei, iar nivelul scutirilor a fost de aproximativ 4.800.000.000 lei, cu alte cuvinte, în fiecare lună de scutiri, FNUASS este mai sărac cu 8,72%”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de Alianța Pacienților Cronici, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor cu HIV/SIDA și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Sursa: g4media.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate