Aroganţa lui Iohannis şi amatorismul lui Orban

Aroganţa lui Iohannis şi amatorismul lui Orban

Se apropie cu paşi repezi summitul UE în care liderii celor 27 de state membre vor încerca să ajungă la un acord cu privire la felul în care o să fie folosite fondurile prevăzute în planul european de redresare economică. Comisia Europeană a propus un pachet de 750 miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde sub formă de granturi şi 250 miliarde de euro în credite.

Este a doua încercare după ce, în urmă cu o lună, liderii europeni nu au ajuns la un acord. Dacă ne uităm în jurul nostru observăm o preocupare deosebită a statelor membre faţă de felul în care se vor împărţi banii.

Ce se întâmplă la noi? Nimic. Unde sunt preşedintele Iohannis şi premierul Orban în această ecuaţie? Nicăieri. Nu ştim care este poziţia României faţă de planul propus de Comisie. Suntem de acord cu poziţia Italiei, Spaniei şi Portugaliei? Ştim ce îşi doresc vecinii noştri, Ungaria şi Bulgaria? Sau adoptăm o cale de mijloc precum Germania şi Franţa?

Din păcate, preşedintele şi premierul, par total lipsiţi de preocupare faţă de subiect. Iohannis tace cu superioritate şi aroganţă, iar Orban este mai preocupat să-i îndemne pe români la anarhie şi la nerespectarea statului de drept, decât de problemele europene. Şi nu putem trage decât concluzia că este o dezbatere europenă din care lipsim cu desăvârşire, o atitudine slugarnică şi de nepăsare ce trasmite un mesaj clar, dar trist pentru acest popor, că ne mulţumim cu oricât şi oricum.

Şi asta în timp ce Ţările de Jos (Olanda), Danemarca, Suedia şi Austria nu sunt de acord cu actuala formulă şi doresc ca cea mai mare parte a fondurilor să fie acordate sub formă de împrumuturi, nu granturi. De cealaltă parte, ţările din sudul Europei, printre care Italia, Spania, Portugalia insistă ca banii să fie oferiţi rapid, sub formă de granturi.

Premierul Italiei chiar a început un turneu european prin care încearcă să gasească o poziţie comună a statelor din sud în acest sens. Declaraţiile şefilor de guverne europene în privinţa planului propus de Comisia Europeană sunt dintre cele mai diverse, uneori în termeni diplomaţi, alteori mai belicoase.

Dar indiferent cum, arată celor pe care-i reprezintă că sunt “acolo”, că se preocupă, că primează interesul naţional.

  • Răzvan Popa
  • Fost europarlamentar
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate