
În contextul unui număr din ce în ce mai mare de cazuri de pestă porcină africană (PPA), producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în această perioadă va proveni din importuri.
Producătorii de carne susțin că sectorul continuă să înregistreze pierderi semnificative din cauza pestei porcine africane (PPA), dar și a vânzărilor necontrolate din piața micilor crescători.
„Piaţa cărnii de porc este tipică apropierii sărbătorilor, este ruptă în două. Este piaţa noastră, a fermelor comerciale care sunt autorizate sanitar-veterinar şi care ne vindem animalele în viu către abatoare şi cealaltă piaţă, cea a micului crescător, care are contact direct cu cumpărătorul. Exact din aceste motive noi nu reuşim să vindem către abatoare cu mai mult de 6 lei/kilogram în viu, iar pe piaţa cealaltă kilogramul este dublu sau aproape triplu. Preconizăm că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în comerţul modern în galantare va proveni din importuri”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.
Potrivit sursei citate, industria a pierdut numai în acest an peste 600.000 de animale din cauza PPA, porci care ar fi trebuit să acopere consumul intern în această perioadă specifică în care creşte consumul şi, implicit, şi cererea.
De asemenea, fermele comerciale au pierdut anul acesta circa 40% din femelele de reproducție, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 milioane de porci, iar acest lucru va conduce la majorarea importurilor.
Datele oficiale arată că industria acoperă în prezent cam 30% din consumul intern.
„Noi, ca asociaţie, nu cuprindem absolut toţi crescătorii, dar s-ar putea să fie şi mai puţin, mai ales în contextul în care în perioada aceasta cererea o să crească şi ca atare şi cantitatea de carne de porc importată va creşte”, a adăugat reprezentantul asociaţiei.
În ceea ce privește prețul cărnii de porc din magazine, Ladoși susține că este foarte dificil să faci o apreciere întrucât carnea se vinde pe sortimente, însă la carcasă diferența este foarte mare față de cât primesc producătorii.
„În contextul în care noi primim pe carcasă în jur de 7,50 lei/kg, prețul în magazine l-am găsit între 11 și 14 lei/kg. Aceasta este diferența și ea merge strict în buzunarele celui care vinde carcasa”, a subliniat Ioan Ladoși.
Acesta susține că pe platformele de vânzări, cu toate că este ilegal să se vândă porc și carne de porc, sunt sute de anunțuri cu prețuri cuprinse între 12 și 16 lei pe kilogramul de carne de porc în viu.
În privința măsurilor care ar trebui luate de autorități astfel încât sectorul să își revină, Ioan Ladoși a transmis un mesaj clar: stoparea pestei porcine africane și măsuri luat de ANSVSA, astfel încât să nu mai poată fi făcute vânzări de porci şi carne de porci pe aceste platforme.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!