Aproximativ 8.000 de persoane și firme din țară au solicitat băncilor să nu mai plătească ratele

Aproximativ 8.000 de persoane și firme din țară au solicitat băncilor să nu mai plătească ratele

Băncile din România au primit 7.872 de solicitări pentru suspendarea obligaţiilor de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, de la clienţii persoane fizice şi juridice, până la data de 29 august 2022.

Cererile au venit în conformitate cu prevederile Ordonanţei 90/2022 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, potrivit datelor Asociaţiei Române a Băncilor culese de la băncile care totalizează o cotă de piaţă de 94% în funcţie de active.

Persoanele fizice au transmis 7.649 de solicitări în baza moratoriului legislativ aferent anului 2022 prin care pot beneficia de suspendarea ratelor pe o perioadă de până la nouă luni, reprezentând aproximativ 97% din total, în timp ce persoanele juridice au înaintat 223 de solicitări.

Alte articole:   Salariul minim va crește la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie

Aproape jumătate dintre solicitările clienţilor, care se calificau la condiţiile prevăzute de Ordonanţa 90/2022, au fost soluţionate până la data de 29 august 2022, restul fiind rezolvate după data respectivă.

În primele opt luni ale anului 2022, băncile din România au continuat să aplice măsuri proactive de sprijin pentru clienţii aflaţi în dificultate financiară temporară de plată, astfel că numărul de soluţionări în baza măsurilor proprii ale băncilor este de 16.184. De măsurile proactive aplicate de instituţiile de credit au beneficiat 15.547 persoane fizice şi 637 persoane juridice, numărul clienţilor fiind dublu comparativ cu cel legat de aplicarea moratoriului legislativ.

Aproximativ 26.177 de debitori persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC din contractele de credit în primele opt luni ale anului, în cadrul băncilor la care au contractat iniţial împrumutul.

Alte articole:   Maria Grecea, la Culisele Zilei cu Sebastian Dan

Sursa: stirileprotv.ro

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate