Ministerul Educației a publicat peste 30 de variante de exerciții la probele scrise.
Modelele de subiecte pentru BAC 2025 au fost realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Variantele de exerciții pe care elevii le pot exersa, însoțite de baremele de evaluare și notare corespunzătoare, au fost publicate pe pagina web dedicată – subiecte.edu.ro.
În 2025, probele scrise la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat încep pe 10 iunie. Pentru toate acestea, Ministerul Educației a pregătit peste 30 de modele de exerciții. Toate subiectele plus baremul de corectat pentru fiecare pot fi descărcate de AICI.
Cele 33 de modele de subiecte pentru probele scrise (programe de examen diferențiate pe filiere/profiluri) sunt pentru materiile:
- Limba și literatura română (două tipuri de programă)
- Limba și literatura maternă pentru minoritățile naționale (maghiară – două tipuri de programă, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, italiană, ucraineană)
- Matematică (4 tipuri de programă) și Istorie
- Fizică (două tipuri de programă), Chimie (două tipuri de programă), Biologie (două tipuri de programă), Informatică (două tipuri de programă, fiecare pentru două limbaje de programare), Geografie, discipline socio-umane (5 discipline).Calendarul examenului de Bacalaureat 2025, sesiunea de vară
În perioada 2 – 6 iunie 2025 are loc înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen de BAC. Pe 6 iunie 2025, elevii încheie cursurile pentru clasa a XII-a/a XIII-a. Încep apoi emoțiile:
- 10 iunie 2025: Limba şi literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 16 iunie 2025: Limba şi literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
Pe 20 iunie 2025 sunt afișate rezultatele la probele scrise (până la ora 12.00). O noutate la BAC 2025 este aceea că, după afișarea rezultatelor inițiale, candidatul poate solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii. Acest lucru, alături de depunerea contestațiilor se poate face pe 24 și 25 iunie, în intervalul orar 14.00 – 18.00. În fine, pe 30 iunie 2025 are loc afișarea rezultatelor finale.
Astfel, sunt 11 modele de bilete de examen pentru competențele lingvistice de comunicare în limba română și în limba maternă (pentru candidații care studiază în limbile minorităților naționale), 10 modele pentru competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională, 10 modele de bilete de examen (proba orală), 10 modele de teste însoțite, fiecare, de fișiere audio (proba de înțelegere a unui text audiat) și 10 modele de subiecte (proba scrisă).
Au mai fost publicat și modele de subiecte pentru competențele digitale, pentru fiecare dintre cele două fișe de evaluare. Conform calendarului, probele orale încep pe 27 ianuarie, cu Limba română.
Sursa: fanatik.ro
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!