ANPC, sfaturi pentru alegerea unor cadouri sigure pentru copii de 1 Iunie

ANPC, sfaturi pentru alegerea unor cadouri sigure pentru copii de 1 Iunie

Directorul ANPC, Paul Anghel explică ce jucării cumpărăm de 1 Iunie ca să nu-i punem în pericol pe cei mici şi prezintă principalele nereguli constatate de Protecția Consumatorului.

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, oferă, sâmbătă, câteva sfaturi pentru alegerea unor cadouri sigure pentru copii de 1 Iunie, Ziua Copilului, potrivit News.ro.

Copiii se bucură dacă primesc o jucărie nouă şi atractivă, iar ziua de 1 Iunie este o ocazie de a le oferi un cadou practic şi util, care să le aducă zâmbete pe chipurile lor. Dar, dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastă, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi”, a transmis, sâmbătă, Paul Anghel.

ANPC: Trebuie respectate câteva reguli

Potrivit sfaturilor directorului ANPC, trebuie respectate câteva reguli:

 • achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţâ fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii;
 • alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie  însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească;
 • verificaţi cu atenţie dacă jucăriile au marcate, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente:

• coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi );

• numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);

• marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

Verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice

 1. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau  într-un document care însoţeşte jucăria.
 2. De asemenea verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română.

”Sfătuiesc părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: «ATENŢIE. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare»”, a mai transmis Paul Anghel.

ATENŢIE. Nerecomandat copiilor sub 3 ani

Potrivit acestuia, fraza ”ATENŢIE. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani. Fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună.

 • După achiziţionarea unei jucării părinţii trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire.
 • Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă şi părinţii trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.
 • De asemenea părinţii trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate.
 • Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere.
Alte articole:   Aurelian Pavelescu la „Culisele Zilei cu Sebastian Dan”

ATENŢIE! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!

 • De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.
 • Jucăriile funcţionale, respectiv cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „ATENŢIE! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.
 • Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „ATENŢIE! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.
 • Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile stricate.
 • Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.
Alte articole:   Furnizarea apei, oprită sâmbătă pe două străzi din Brașov, pentru curățarea rezervorului de pe Dobrogeanu - Gherea

Atenţie la jucăriile de tip slime

”Avertizez asupra faptului că, în urma acţiunilor de control, comisarii ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au identificat la comercializare jucării periculoase de tip slime, notificate prin sistemul Safety Gate, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora. Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe le găseşti într-o cutie, fără etichetă”, a mai transmis Paul Anghel.

Acesta avertizează că în compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului.

”În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, a mai transmis Anghel.

Potrivit acestuia, de asemenea au fost găsite la comerializare jucării care imită diverse produse alimentare. Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe şi legume, dulciuri, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor.

Alte articole:   Ateliere de vacanță la Reduta: Fire, Ițe și Tradiții

Principalele nereguli constatate de ANPC

Principalele nereguli, constatate în cadrul acţiunilor de control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, au fost următoarele:

 • nerespectarea cerinţelor generale de siguranţă (lipsa avertismentelor  generale, de vârstă, a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba  română a acestora);
 • abateri privind inscripţionarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi
 • abateri privind menţionarea numărului unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
 • lipsa marcajului de conformitate CE (acesta trebuie să respecte principiile generale prevăzute în Regulamentul European nr. 765/2008/CE, să fie aplicat în mod vizibil, lizibil şi de neşters) sau marcarea necorespunzătoare a acestuia (ilizibil);
 • lipsa declaraţiei de conformitate, care stipulează faptul că îndeplinirea cerinţelor prevăzute de lege a fost demonstrată sau completarea incorectă a acesteia;
 • au fost identificate şi produse periculoase: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor,  jucării de tip “YO-YO” cu conţinut de lichid şi şnur elastic ce se alungeşte cu risc de strangulare şi sufocare, dar şi risc chimic (de la lichidul conţinut), jucării din pluş la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghiţire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate