ANPC a verificat autenticitatea certificatelor de producător: Majoritatea s-au dovedit a fi false

ANPC a verificat autenticitatea certificatelor de producător: Majoritatea s-au dovedit a fi false

Comisarii ANPC au verificat autenticitatea certificatelor de producător la tarabele de fructe şi legume din pieţe. Însă, produsele locale s-au dovedit a fi autohtone, doar în acte.

Mulți dintre vânzătorii verificați au recunoscut că achiziționează din piețe de gros produsele pe care le revând, susțin reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), care atrag atenția asupra autenticității certificatelor de producător.

Potrivit unui comunicat al ANPC, au fost făcute, în cadrul programului „Academia Comisarilor”, verificări în mai multe piețe din țară.

Conform documentului, la tarabele pline de legume și fructe, prezentate ca fiind românești, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control „certificate” prin care atestau calitatea de așa-zis producător.

Comisarii ANPC au pornit prin sate pentru a verifica autenticitatea acestor acte. Inspectorii au cerut să vadă grădinile, câmpurile și livezile unde sunt produse legumele și fructele găsite pe tarabe. Dar, în majoritatea copleșitoare a cazurilor, nu au avut ce să vadă.

„Am demarat această acțiune în urmă cu ceva timp, dar nu am reușit să obținem materiale, așa cum au făcut-o mai tinerii noștri colegi. Dacă ar fi să adunăm cantitățile de legume și de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit și se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele românești, și la acest capitol, sunt în pericol. Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecărui județ. Sper să nu rămânem singurii ce constată acest lucru”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii ANPC susțin că mulți dintre vânzătorii verificați au recunoscut că achiziționează de la diverse piețe de gros produsele, pe care apoi le revând.

De asemenea, vânzătorii le cumpără de la producătorii reali, care se află în cu totul alte zone. Apoi, le comercializează, la tarabă, fără a respecta contextul legal al acestei activități.

„Unii dintre ei explică, chiar, cum au intrat în posesia certificatelor de producător, cum folosesc mici spații cultivate, pentru a putea primi certificatele, dar că achiziționează din alte părți cantitățile mult mai mari, în realitate, de legume și fructe, de pe tarabe”, au transmis reprezentanții ANPC

ANPC susține că vor în acest fel să avertizeze autoritățile care emit aceste documente asupra fenomenului atât de des întâlnit în țară.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate