Angajații din biblioteci vor organiza marți o acțiune de protest în fața Ministerului Culturii, nemulțumiți de salariile mici.
Sindicatul Bibliotecii Naţionale a României (SBNR) şi Sindicatul Bibliotecii Academiei Române (SLIBAR), afiliate la BNS, organizează marți, între orele 12.00 și 14.00, o acţiune de protest în faţa Ministerului Culturii, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de nivelul salariilor angajaţilor din cele două instituţii.
Scopul protestului este de a atrage atenția autorităților asupra nemulțumirii lucrătorilor din cele două biblioteci cu statut de bibliotecă națională față de politicile salariale discriminatorii comparativ cu bibliotecile centrale universitare, care prin majorările salariale instituite de Guvern și acordate doar bibliotecilor din sistemul de învăţământ, au creat o mare inechitate şi nedreptate. Mai ales că toate aceste biblioteci se află pe aceeaşi Anexă şi grilă de salarizare.
Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Academiei Române au funcţii specifice care presupun atribuţii instituţionale superioare bibliotecilor centrale universitare, arată BNS, scrie Mediafax.
„Angajaţii celor două intituţii solicită cu celeritate Ministerului Culturii și Guvernului României să facă dreptate prin eliminarea inechității și a discriminării create şi să acorde aceleaşi majorări salariale şi angajaților celor două biblioteci naţionale. Numărul specialiștilor din cele două instituții este în continuă scădere prin migrarea personalului către instituții cu salarii mai atractive”, susțin sindicaliștii.
BNS: Avem salarii mult mai mici decât ale angajaților din bibliotecile şcolare
Aceștia arată că Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Academiei Române ocupă primele două poziții în ierarhia Sistemul naţional de biblioteci prin funcţiile pe care le deţin, însă cu salarii mult mai mici chiar şi decât ale angajaților din bibliotecile şcolare.
Sindicaliștii amintesc că Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Academiei Române păstrează memoria documentară a țării, cu atribuţii instituţionale superioare bibliotecilor centrale universitare.
„Ambele instituții culturale sprijină procesul de învăţământ superior şi de cercetare, promovează imaginea României în lume, deţin un rol esenţial în promovarea şi integrarea patrimoniului naţional românesc în Europa şi în lume, iar lipsa de bibliotecari specialişti ca urmare a salariilor neatractive constituie o gravă problemă cu consecinţe serioase în educarea tinerei generaţii. Atragem atenția că nu oricine poate fi bibliotecar, este nevoie de cunoaștere, studii de specialitate, învățare continuă și multă dedicare”, transmite BNS.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!