
Primăria Brașov a început să primească „întăriri”, după ce procurorii și judecătorii au posibilitatea, în conformitate cu noile prevederi ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală, să aplice în loc de amenzi sau condamnări cu închisoarea, pedepse mai blânde, respectiv muncă în folosul comunității, desigur doar pentru cei care au comis infracțiuni mai puțin grave.
Până acum, primeau muncă în folosul comunității doar cei care nu își achitau amenzile, pe baza unei hotărâri judecătorești, prostituatele fiind cele mai fidele cliente, însă, și dacă nu își executau pedeapsa, nu pățeau mare lucru. În cazul pedepselor penale transformate în muncă în folosul comunității, în conformitate cu articolul 318 din Codul de Procedură Penală și articolul 85 din Codul Penal, dacă persoana nu execută orele de muncă, dosarul se întoarce la procuror sau la judecător, după caz, iar în funcție de natura faptei comise acestea ajung fie la închisoare, fie trebuie să scoată din buzunar banii de amendă penală.
Doi sunt deja la lucru, ceilalți patru se lasă așteptați
În prezent, Primăria Brașov are doi astfel de „angajați”. Unul dintre tinerii care face acum curățenie într-una din instituțiile subordonate Consiliului Local Brașov a primit din partea procurorului o pedeapsă de 30 de zile de muncă în folosul comunității, după ce a fost prins cu o armă albă în buzunar, la o competiție sportivă. Celălalt, a condus sub influența băuturilor alcoolice, iar instanța a decis să fie pedepsit cu 40 de zile de muncă, iar acum lucrează la spații verzi. Pe lista celor care trebuie să execute astfel de pedepse se mai numără și două cadre medicale, pentru care instanța a dispus efectuare a 30 de ore de muncă, fiind găsite vinovate de fals în acte, dar și două persoane care au fost prinse furând din magazine și în loc de închisoare, judecătorii au dispus ca și aceștia să presteze ore de muncă la Primărie. „Cei care primesc astfel de pedepse sunt puși, în general, să efectueze activități de curățenie, atât în clădiri aparținând municipalității, cât și pe domeniul public sau să lucreze la întreținerea spațiilor verzi din parcuri sau din alte zone. După ce noi primim dosarul de la procuror sau judecător, persoanele în culpă au timp trei luni să se prezinte și să execut orele de muncă primite. În caz contrar, noi înștiințăm organele de anchetă care redeschid dosarele de cercetare”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Deocamdată, la Primărie nu lucrează nici o persoană care are de ispășit muncă în folosul comunității în contul amenzilor contravenționale primite și neachitate. Cea mai conștiincioasă persoană din această categorie a fost o „doamnă de companie”, care și-a ispășit toate cele 1.500 de ore de muncă pe care le primise în contul amenzilor.