ANAR: Restricții în alimentarea cu apă în aproape 700 de localități, din cauza secetei 

ANAR: Restricții în alimentarea cu apă în aproape 700 de localități, din cauza secetei 

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) anunţă că a mărit numărul secţiunilor de monitorizare din bazinele hidrografice la 120. 33 dintre acestea au în prezent debite sub cel minim necesar. 

Totodată, sunt 696 de localităţi alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă şi din subteran. Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în scădere, atingând valoarea de 1.950 mc/s, jumătate faţă de media multianuală a lunii august, transmite ANAR. 

Administraţia Naţională Apele Române anunţă, marţi, că, având în vedere situaţia hidrologică actuală, cu regim deficitar, a mărit numărul secţiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice, de la 80 la 120. 

„Dintre acestea, în 33 de secţiuni (adică 26% din totalul celor monitorizate), debitele se află sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosinţele aflate pe sectoarele de râuri respective. De aceea, pentru aceste secţiuni, este necesară aplicarea Planului de restricţii şi utilizare a apei în perioade deficitare.

Treptele de avertizare sunt stabilite de către fiecare folosinţă/operator de apă, în funcţie de necesităţi. În funcţie de aceste praguri şi de bilanţul debitelor pe sector, se impun treptele de avertizare  în conformitate cu Regulamentele în vigoare”, arată sursa citată, potrivit Agerpres

ANAR îndeamnă în continuare la identificarea şi adoptarea unor practici corecte în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi, pe cât posibil, a economisirii acestora. 

Alte articole:   Avertizare InfoCons: Săpunuri de la branduri cunoscute, pline cu substanțe toxice

Restricții în alimentarea cu apă și în județul Brașov

în prezent, la nivel naţional, sunt 696 de localităţi alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă şi din subteran, din cauza secetei.

Din acest total, 291 de localităţi:

  • din surse de suprafaţă, din 24 de judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ. Bacău, Vrancea, Maramureş, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Braşov, Ilfov, Argeş. Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa, Dolj, Gorj şi Bihor;
  • 405 din foraje/fântâni din 13 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Neamţ, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureş.

Aceasta înseamnă un procent de 20-30 din numărul total al fântânilor de la nivel naţional. 

Alte articole:   Tânăr din Cluj-Napoca, arestat după un conflict în trafic. A tras cu un pistol airsoft într-o maşină şi i-a distrus luneta

Cele mai afectate de secetă rămân judeţele din zona Moldovei. În special localităţile mici şi satele unde alimentarea este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran.

Pentru toate celelalte, inclusiv localităţile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă, rezerva de apă este suficientă, chiar dacă se menţine într-un proces de scădere. 
 
Rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri este 3,13 miliarde de metri cubi de apă, faţă de 3,45 miliarde, cât se înregistra la începutul lunii iulie 2022. 

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Alte articole:   Două cutremure au avut loc în judeţul Buzău, miercuri dimineață

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate