
Analizând activitatea inspectorilor de muncă se constată o creștere a numărului de controale față de perioada similară a anului trecut, astfel că în semestrul I 2020 au fost efectuate 525 de controale la 523 de angajatori, față de 519 controale la 513 angajatori în semestrul I 2019. Numărul angajaţilor din unităţile controlate a fost de 76.069.
Menționăm că, deși, potrivit prevederilor Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, în perioada 15.03 – 15.05.2020, au fost suspendate controalele, în perioada 18.05.2020 – 30.06.2020 au fost efectuate 282 controale, ceea ce reprezintă 53,71% din totalul controalelor realizate în semestrul I al anului 2020.
Odată cu creșterea numărului de zile de cercetare și/sau avizare a dosarelor de cercetare întocmite de angajator, a fost finalizată cercetarea pentru 21 de evenimente soldate cu decesul victimei, invaliditate confirmată sau accidente colective și au fost avizate 234 de dosare de cercetare întocmite de angajator.
Tot din cauza instituirii stării de urgență în perioada 15.03 – 15.05.2020, prelungită ulterior cu starea de alertă, în semestrul I 2020 au fost organizate doar 2 întâlniri cu angajatorii.
Menționăm că în perioada stării de urgență, inspectorii de muncă au răspuns la diferite solicitări transmise prin poșta electronică de angajatori și pentru care nu era necesară deplasarea pe teren, ca de exemplu întrebări referitoare la modul de respectare a prevederilor legale privind controlul medical în perioada stării de urgență când cabinetele medicale de medicina muncii nu au desfășurat activitate, solicitări ale unor instituții cum ar fi Inspectoratul Județean de Poliție Brașov, Casa Județeană de Pensii Brașov, Direcția de Sănătate Publică Brașov, etc
În cursul semestrului I al anului 2020 inspectorii de muncă au continuat acţiunile de informare şi conştientizare a tuturor actorilor implicaţi în activitatea de prevenire și protecție (angajatori, lucrători, membri ai CSSM, medici de medicina muncii, reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor etc.). S-a urmărit conștientizarea angajatorilor și lucrătorilor cu privire la obligativitatea luării de măsuri de prevenire și protecție, precum și necesitatea respectării prevederilor legale, plecând de la constatările efectuate cu ocazia controalelor efectuate atât la nivel local, dar și cu ocazia diferitelor campanii organizate de Inspecția Muncii la nivel național, urmărindu-se dezvoltarea unei culturii de prevenire în rândul tuturor celor interesați.
În perioada stării de urgență și ulterior în perioada stării de alertă, s-a urmărit transmiterea de informații utile/recomandări, pentru angajatori și lucrători, privind prevenirea contaminării și răspândirii noului coronavirus, inclusiv prin postarea pe site-ul inspectoratului.
Ca urmare a celor 525 de controale efectuate ,la 523 de angajatori, pentru neregulile constatate în domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au aplicat 268 sancţiuni contravenţionale în acest semestru, iar cuantumul valoric al amenzilor aplicate a fost de 226.500 lei.