Cum să alegem vinul de Crăciun. Sfaturi de la un maestru din Șcheii Brașovului

Cum să alegem vinul de Crăciun. Sfaturi de la un maestru din Șcheii Brașovului

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, majoritatea dintre noi achiziționeză, printre altele, și vinul pe care îl consumăm alături de preparatele tradiționale aflate pe masa de Crăciun.

De aceea, pentru ca totul să fie foarte bine asezonat, alături de preparatele savuroase, trebuie să ținem cont de anumite sfaturi oferite de către specialiști.

Telișcă Eugen este degustător autorizat al Romaniei și director național de vanzări al Cramei Girboiu. Nu în ultimul rând, este membru al junilor din Şchei.

„Cand alegem un vin, trebuie să avem in vedere anumite caracteristici. Şi anume, in primul rand, vinul inaintea achiziționarii ar trebui degustat, adică sa-i facem o analiză din punct de vedere organoleptic. De exemplu, dacă dorim să alegem un vin alb, trebuie să ne uitam cu grijă la culoare. Trebuie să fie galben pai, galben verzui, galben deschis, alb verzui… în functie de soi. Dacă vedem că este un vin galben maroniu, înseamnă că avem de a face cu un vin oxidat. Vinul trebuie să aibă transparența, nu trebuie să abiă opacitate. El trebuie să fie cristalin. Vinurile albe trebuie sa fie foarte proaspete. De asemenea, nuanțele oxidative, acea culoare maronie, cărămizie, poate fi întalnită și la vinurile roșii, care au avut parte de procesul de oxidare. Ele trebuie să fie roșu rubiniu, roșu cu reflexe violacee, culoarea trebuie să fie foarte plăcută la vedere. Trecem apoi la miros. Trebuie să simțim arome plăcute conform tipicității soiului respectiv din care a fost produs vinul, și anume miros de fructe, miros de flori și nicidecum nu trebuie să aibă mirosuri ințepătoare.  Urmatorul pas, gustăm vinul. El trebuie să fie foarte plăcut la gust, incat atunci  cand il gustam ar fi bine să ne lase o amintire plăcută care sa se întiparească in memoria noastra  multă vreme. Avem posibilitatea de a achiziționa vinul în mai multe moduri de ambalare, dar trebuie avut în vedere și  modul în care a fost pastrat, care este, de asemenea, unul foarte important”, ne spuen Eugen Telişcă.

Cele mai sigure și recomandate moduri de păstrare a vinului sunt recipientele de inox și sticlă. Trebuie să ne ferim de vinurile păstrate sau imbuteliate in recipiente de plastic. Plasticul este „dușmanul vinului”.

La achiziționarea vinului la butelie (sticlă) trebuie să avem în vedere anumite lucruri: cum arată sticla. Dopul este un element foarte important. El poate să ne ofere multe informații despre acel vin (calitatea vinului, modul în care a fost păstrat acel vin, etc). Eticheta care ne dă informații utile despre vin, data la care a fost îmbuteliat, din ce soi este făcut vinul, zona viticolă din care provine,numele cramei de care a fost produs.

„Eu  vă pot recomada pentru masa de Crăciun cateva vinuri cu care nu veti da greș la masa de Crăciun, vinuri atat liniștite care pot acompania preparatele tradiționale de bază cat și vinuri efervscente pentru aperitive”, ne spune Eugen Telişcă.

Cuartz spumant roze.  Racit corespunzator, spumantul este partenerul perfect pentru o zi specială. Este produs de Crama Gârboiu, care este reprezentanta noii generatii a vinului din Vrancea. Este o afacere de familie infiintata in anul 2005, care detine o suprafata mare, de aproximativ 200 de hectare in comuna Cotesti, o zona cu o vastatraditie in viticultura.

Spumantul „Cuartz” este, asa cum ii spune si numele, de culoarea cuartului roz. Este caracterizat de vioiciune, de miros fructat si floral, gustul amintind de cirese si zmeura. Finalul este curat si savuros, cu inflexiuni de coacaze negre. Se poate servi ca atare, bine racit, pentru a desavarsi o seara de Crăciun sau poate fi combinat cu aperitive, deserturi sau fructe.

Bacanta Fetească Neagră. Nu se putea denumire mai buna pentru aceasta Feteasca Neagra decat cea pe care o purtau la romani insotitoarele Zeului Bachus. Este un vin care dezlantuie spiritele si care incita inca de la prima vedere prin culoarea rosie granata.

Aromele sunt intense, de prune si scortisoara, anason si cuisoare, completate cu note de piele. Pune in pahare o pleiada viguroasa de tanini, care te tin atent si care potenteaza post gustul lung si aromat. Este recomandat langa friptură de porc, cotlete de berbecut, muschi de vita  sau diverse branzeturi maturate.

Epicentrum Merlot & Cabernet Sauvignon. Culoarea rosu rubiniu intensa si concentrata completeaza aromele complexe si delicate de fructe rosii (coacaze si visine) si notele violete, combinandu-se armonios cu cele de condiment si ciocolata.

In gura se dezvolta intensitati dulci, elegante si un gust cu o textura bogata si aromata. Este un vin vioi cu tanin, prietenos si postreaza gustul bogat si lung. Este recomandat langă friptura de porc, sarmale si alte preparate traditionale din porc.

Distribuie dacă îți place!