Agenția Europeană a Medicamentului confirmă îngrijorările legate de vaccinul AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului confirmă îngrijorările legate de vaccinul AstraZeneca

Cheagurile de sânge sunt efecte adverse foarte rare la vaccinul AstraZeneca, a concluzionat, miercuri, Agenția Europenă a Medicamentului (EMA).

EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare, iar apariția acestora urmează să fie adăugate în prospect.

Agenția Europenă a Medicamentului sfătuiește medicii să își informeze pacienții de posibilitatea apariției acestor cazuri, chiar dacă sunt extrem de rare. Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni de după imunizare. Pe baza dovezilor științifice disponibile, nu au fost confirmați, încă, factori de risc specific.

EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice.

EMA notează, de asemenea, că probabilitatea apariției acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă simptome:

  • Dificultăți de respirare
  • Durere în piept
  • Umflarea picioarelor
  • Dureri abdominale persistente
  • Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii
  • Pete mici sub piele la locul injecției.

PRAC a remarcat faptul că cheagurile de sânge au apărut în venele din creier (tromboza sinusului venos cerebral, CVST) și din abdomen (tromboza venei splanchnice) și în artere, împreună cu niveluri scăzute de trombocite din sânge și uneori sângerări.

Pe de altă parte, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății spun că o legătură între vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge este „plauzibilă, dar nu confirmată”, astfel că “sunt necesare studii specializate pentru a înţelege pe deplin relaţia potenţială dintre vaccinare şi posibili factori de risc”.

La ce simptome trebuie să fie atenți cei vaccinați cu serul AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului a făcut publică o listă cu semnele la care ar trebui să fie atenți cei vaccinați cu serul AstraZeneca, relatează Digi24.

Persoanele vaccinate trebuie să ceară imediat ajutorul medicilor dacă au dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap sau vedere în ceață.

Sunt simptome ale unei reacții adverse petele mici apărute sub piele la locul injecției sau vânătăile în alte părți decât la locul injecției.

Acestea ar putea fi semnele unei tromboze care pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare.

https://newsbv.ro/2021/03/31/vaccinul-astrazeneca-isi-schimba-numele-care-este-noua-denumire/

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate