Afacere pe bani publici: Clinicile private supraviețuiesc cu banii de la stat

Afacere pe bani publici: Clinicile private supraviețuiesc cu banii de la stat

medici operatieMai multe clinici au fost acuzate recent de decontarea de servicii fictive, un semnal de alarmă cu privire la alocarea deficitară a banilor către sistemul privat. Cea mai bună dova­dă? Calculele făcute de specialiștii Revistei Capital arată că 10% din clinicile private supraviețuiesc exclusiv de pe urma fondurilor virate de CNAS.

Evident, pacienții pot să beneficieze de tratamente la clinicile private, care de cele mai multe ori au aparatură mult mai performantă ca în spitalele de stat.

Problema apare când alocările se fac anapoda: de pildă, când o clinică abia înființată primește sume similare cu ale unui spital cu vechime, sau când două treimi din veniturile unei clinici se datorează contractului cu statul.

Alte articole:   Volei masculin: CS Dinamo Bucureşti a câştigat Cupa Corona

Ca notă explicativă, în general, valoarea totală a contractelor încheiate cu spitalele reprezintă circa 90% din totalul decontărilor efectuate de casele de sănătate. Ei bine, suma totală alocată anul acesta de CJAS Constanța cabinetelor private se ridică la circa 27 de milioane de lei, reprezentând peste 17% din alocările totale.

tabel incasari clinci

Procente însemnate, ținând cont că următorul județ în acest clasament ad-hoc este Brașovul, cu 12,7% din fonduri alocate sistemului privat. Spre comparație, lucrurile stau cu totul altfel în alte județe similare ca populație, suprafață și nivel de trai. Astfel, în dreptul Iașiului, ponderea este de 5,5%, în cazul Timișului, de 4,4%, iar în cel al Clujului, de doar un procent.

Alte articole:   Tânăra de 21 de ani, salvată după ce a căzut într-o râpă, în Munții Făgăraș

CLICK pe poză pentru a se mări!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate