Adaosul comercial va fi plafonat pentru toate alimentele românești

Adaosul comercial va fi plafonat pentru toate alimentele românești

Toate alimentele românești vor fi cu adaosul comercial plafonat, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri, la Prima TV, că noua Ordonanţă privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi finalizată în două săptămâni şi vor fi incluse toate alimentele produse în România, potrivit News.ro.

El a menţionat că îşi doreşte ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Barbu spune că noua ordonanţă care prevede plafonarea adaosului comercial la produsele româneşti va fi gata în două săptămâni.

 „În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a declarat ministrul Agriculturii.

El a precizat că perioada de valabilitate a plafonării va fi stabilită împreună cu procesatorii şi retailerii.

„Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dată preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect”, a menţionat ministrul Florin Barbu.

„Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a subliniat ministrul.

El a dat exemplul magiunului de Topoloveni care avea un adaos comercial de aproape 100%, iar magiunul din alte state, Grecia sau Franţa, avea un adaos de maxim 25%.

”Asta ne arată că preţul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a explicat Florin Barbu.

Despre prezenţa acestor produse la raft, ministrul a spus că îşi doreşte ca pe rafturile din supermarketurile din România să intre cât mai multe produse româneşti.

Alte articole:   Începe o nouă etapă de înscrieri în programul Rabla Plus

Ele vor fi semnalizate iar etichetarea va fi clară, cu ţara de origine.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate