A doua zi de Rusalii. Tradiții și superstiții de Sfânta Treime

A doua zi de Rusalii. Tradiții și superstiții de Sfânta Treime

Potrivit tradiţiei a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Sfânta Treime.

A doua zi de Rusalii este dedicată Sfântului Duh, chiar dacă în calendarul românesc este trecută ca fiind ziua Sfintei Treimi. Această denumire a fost dată sub influența catolică. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numita Lunea Sfântului Duh.

În Vechiul Testament găsim doar câteva simboluri ale Sfintei Treimi, însă în Noul Testament, cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi se descoperă chiar de la botezul Lui Hristos în râul Iordan și spune că există un singur Dumnezeu în trei ipostaze: Tată, Fiu şi Duh Sfânt. Tatăl este Creatorul, Fiul este Mântuitorul, iar Duhul Sfânt este Sfinţitorul lumii.

Alte articole:   VIDEO Alexandra Crivineanu la Culisele Zilei cu Sebastian Dan: Avem obligația să deblocăm Brașovul!

În această zi creștinii respectă tradiții și obiceiuri vechi de mii de ani.

În unele zone ale ţării, în a doua zi de Rusalii oamenii îşi pun în sân sau își împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Oamenii consideră că în această zi pot fi vindecați de boli cu ajutorul călușarilor. Aceștia trec pe la casele celor bolnavi și batrani și joacă pentru a-i scapa de duhurile rele, de boli și de blesteme. Bolnavii sunt scoși în curte și asezați cu fața la răsărit în așteptarea călușarilor.

De Sfânta Treime, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

Alte articole:   Începe înscrierea la creşă sau la grădiniţă. Câte locuri sunt disponibile în Braşov

Rusaliile sunt considerate zânele apelor, așa că astăzi nu se merge la scăldat și nu se face baie. În zilele de Rusalii nu e bine să te cerţi, fiindcă vei fi „luat din Rusalii”.

Tot astăzi,  nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece, conform miturilor populare, te poți întâlni cu spiritele rele.

Cine lucrează în Lunea Sfântului Duh va fi pedepsit de Iele, deoarece nu cinstește și prețuiește cum se cuvine această sărbătoare extrem de importantă a creștinătății.

Cine nu respectă tradițiile din a doua zi de Rusalii va atrage asupra sa blestemele ielelor și va avea parte tot anul de necazuri, boala și certuri.

Alte articole:   VIDEO Peste 80 de percheziţii în toată ţara, pe linia combaterii infracţiunilor economico-financiare

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor. Aceasta este prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli ai lui isus Hristos!

Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea, cum mai este cunoscută sărbătoareade Rusalii, era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.

Foto: arhiva/fanatik.ro

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate