
Pe 8 Martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. Ziua Internațională a Femeii nu este doar o zi simbolică, ci este un drept câştigat prin lupta necontenită pe care femeile au dus-o de-a lungul istoriei lumii pentru pace, pentru dreptate şi libertate.
Pe 8 Martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. Ziua Internațională a Femeii nu este doar o zi simbolică, ci este un drept câştigat prin lupta necontenită pe care femeile au dus-o de-a lungul istoriei lumii pentru pace, pentru dreptate şi libertate.
Sărbătoarea femeilor, recunoscută la nivel internațional, a fost stabilită abia în 1910, la Conferinţa Femeilor Socialiste din Copenhaga, deși pe data de 8 martie 1857, femeile din industria textilă şi de confecţii din New York au organizat un miting de protest împotriva condiţiilor grele de lucru şi remuneraţiei mici.
De la apariția ei în cadrul mișcării socialiste, Ziua Internațională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaștere de la an la an, ajungând să fie sărbătorită în țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare deopotrivă.
Prima zi de 8 Martie a fost marcată în… 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene
Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.
După Primul Razboi Mondial, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 8 martie. Femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale și, în principal, pentru drept de vot.
Despre Ziua Femeii și feminism acum o sută de ani și în ultimul an de comunism
Următorarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU
În acest an, Adunarea Generală a ONU a proclamat 8 Martie printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională, Anul Internaţional al Femeilor, iar perioada 1976 – 1985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.
În prezent, Ziua Femeii este sărbătorită pe 8 martie (în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă) în următoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.
În România, până în decembrie ’89, ziua de 8 Martie reprezenta Ziua Mamei, dar după revoluţia din 1989 Ziua Mamei a fost înlocuită cu Ziua Femeii. Ziua Mamei a fost în schimb declarată sărbătoare publică începând din 2010 și este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.
De Ziua Femeii se obișnuiește ca bărbații să dăruiasca flori și cadouri femeilor din viața lor.